Hvordan bruke en password manager / passordbehandler

Dersom du har lest råd fra sikkerhetseksperter anbefaler de fleste deg å bytte til å bruke en såkalt password manager, eller passordbehandler som det heter på norsk.

En password manager er et program eller en app som skal hjelpe deg med å ha trygge passord på alle nettsider du bruker, uten at du trenger å ha et intrikat system for å huske alle disse forskjellige passordene.

Dette sikrer at det er så godt som umulig å hacke deg, og hvis en hacker først får tilgang til passordet ditt kan dette kun benyttes til én nettside, og alle de andre er trygge. Du kan derfor slippe å stresse med om hackere skal klare å få tilgang til passordet ditt, for så å bruke dette til å logge inn på Facebook eller e-posten din.

For å bruke en password manager må du starte med å laste ned appen til mobilen eller programtillegget til nettleseren din. Lag en brukerkonto med et hovedpassord, og velg passordbehandleren neste gang du registrerer deg på nettsider og trenger et passord. Når du skal logge inn trenger du ikke lenger å huske noe annet passord enn hovedpassord på password manageren din.

Lås passord

Les også: Slik finner du ut om noen har fått tilgang til passordene dine.

Slik fungerer en passordbehandler

En passordbehandler er egentlig bare et program som først og fremst genererer nye passord til deg hver gang du skal registrere deg på en nettside. Da får du sterke og sikre passord som ingen klarer å gjette.

Disse er jo ganske vanskelig å huske, så for å fikse på dette problemet blir alle passordene lagret i passordbehandleren. Dette høres kanskje usikkert ut, men passordene lagres i en kryptert form. Da er de uleselige frem til man matcher dem med hovedpassordet du valgte.

Det betyr at når du skal logge inn på en nettside bruker du passordbehandleren til å hente frem passordet ditt. Dette må nå knyttes opp mot hovedpassordet ved at du skriver dette inn, så plasseres passordet automatisk i passordfeltet.

Da får du gode og trygge passord uten å måtte huske hvert eneste passord du har laget.

Noen ulike typer password mangere

Det finnes mange ulike typer passord mangere, og de fleste av dem fungerer veldig godt. Det er fint mulig å ha full kontroll over passordene kun ved å velge gratisutgaven, men de fleste tjenestene lar deg også betale for å oppgradere til en premium-utgave av tjenesten for å få tilgang til flere funksjoner.

LastPass er trolig den mest kjente og brukte passordbehandleren. Gratisversjonen er god nok, men for $1 i måneden kan du oppgradere til premium. Her kan du synkronisere passord på tvers av ulike enheter, og jevnt over fungerer det meste veldig fint.

StickyPassword er et annet alternativ, og her får du sterk kryptering slik at du er 100 % sikker på at alle passordene er helt trygge.

Det siste alternativet vi skal nevne her er Dashline. Dette er også en av de største aktørene i verden, og gjør også en god jobb med å holde kontroll på passordene dine. Her er det verdt å merke at gratisversjonen ikke har synkronisering mellom to ulike enheter, så du må oppgradere til premiumutgaven for $2,49 per måned for å kunne synkronisere på tvers av mobil og PC.

Les også:

Legg igjen en kommentar