Hvordan sjekke om noen har passordet ditt

Når man ferdes på internett er brukernavn og passord alt som beskytter hackere mot å få tilgang til informasjonen og brukerkontoene dine. Det er derfor viktig å velge et sterkt og godt passord, men noen ganger er ikke engang dette nok.

For selv om du lager verdens beste passord er det også slik at selve nettsidene kan hackes. Det er mange eksempler på store nettsider som har blitt hacket hvor hackere har fått tilgang til millioner av e-poster og passordene deres.

Om du har vært registrert på en slik nettside kan hackere lese passordet ditt, og prøve dette sammen med e-posten din på andre nettsider. Dersom du har brukt samme passord på mange steder kan de rett og slett logge seg inn på brukerkontoen din!

Det er altså en god grunn til hvorfor du alltid bør lage unike passord, men hvordan kan man egentlig finne ut om passordet ditt er hacket?

Den enkleste måten å sjekke om noen har hacket en tjeneste og fått tilgang til passordet ditt er ved å bruke nettsiden Have I Been Pwned?. Der skriver du inn e-postadressen din, så kommer det opp en stor liste over alle såkalte «breaches» du har vært utsatt for.

Have I Been Pwned skjermbilde

Når man fyller inn e-posten sin får man altså enten gode nyheter som på bildet over, eller ikke fullt så gode nyheter.

PS. Hvis du bruker Google Chrome vil denne noen ganger sjekke passordet og e-posten din opp mot den samme informasjonsbasen som Have I Been Pwned? bruker, og komme med en pop-up-advarsel om at passordet ditt er lekket. Men den er ikke alltid like sikker som Have I Been Pwned? sin, siden den ikke alltid dukker opp når du bruker et lekket passord.

Det er ikke uvanlig å ha fått passordet sitt lekket

Det er mange som får seg en overraskelse når de sjekker e-postadressen sin på Have I Been Pwned?, for der er det over 11 milliarder brukerkontoer med i oversikten. Veldig mange ser at de er med på mange ulike breaches!

Du ser ikke bare hvor mange ganger noen har klart å få tak i passordet ditt, men også hvilke nettsider angrepet stammet fra.

Hvis du fortsatt bruker et passord som er på en av disse breachesene bør du bytte dette omgående! For hver dag som går er du i risikosonen for å bli hacket.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan sjekke om noen har passordet ditt”

Legg igjen en kommentar