Hvordan bli kvitt munnsår

Munnsår er ofte fryktelig plagsomt og sjenerende, men det er heldigvis nesten alltid helt ufarlig. De fleste får munnsår fra herpesvirus, hvor den første infeksjonen er heftigst, etterfulgt av mindre infeksjoner gjennom hele livet.

Ofte er utbrudd av munnsår knyttet opp mot stress, og du kan oppleve ekstra utbrudd av munnsår i perioder med for eksempel mye stress, lite søvn eller andre faktorer som reduserer immunforsvaret ditt.

Det er heldigvis mulig å bli kvitt munnsår når du får et utbrudd, selv om du aldri kan klare å kvitte deg med selve herpesviruset.

For å bli kvitt munnsår bør du behandle det med en viruskrem (som Antix som kan kjøpes reseptfritt hos Apotekhjem). Smør på kremen så tidlig som mulig når du oppdager munnsåret! Unngå å sminke såret, men bruk et munnplaster om du vil skjule det. Vask også munnsåret med såpe to ganger daglig.

Ellers er det ikke all verdens du kan gjøre, og antiviral krem som Antix er det eneste som har noen dokumentert effekt. Det finnes mange kjerringråd som å smøre tannkrem på munnsåret, men vi anbefaler heller å bruke munnsårkrem som anvist på pakningsvedlegget.

Et par alternativer til Antix er:

Ingen av disse er like mye brukt som Antix, men noen mener at de får mer effekt av en av disse. Det kan se ut til at noen kremer fungerer veldig godt hos noen, mens en annen krem fungerer best hos andre. Så du må nesten prøve deg litt frem for å finne dem kremen som passer best for deg.

Munnsårkrem vil ikke bare lindre smerten fra munnsåret, men også stoppe selve utbruddet. Det kan forkorte utbruddet med mange dager, og kan til og med stoppe det fra å spre seg. Så det er absolutt noe man bør bruke hvis man plages med munnsår.

Husk at munnsårkrem er reseptfritt, så du kan bare bestille det fra steder som Apotekhjem her eller Farmasiet her, så får du det i postkassen din uten den pinlige samtalen på apoteket.

Lær deg å kjenne igjen den første fasen av munnsårutbrudd

Når man begynner å få et utbrudd av munnsår har man den såkalte tingelingfasen. Der vil du kjenne at det prikker litt på leppa, og det er en ganske egen følelse. Vi anbefaler deg rett og slett å lære deg hvordan denne fasen kjennes ut.

Når du kjenner den første fasen av munnsårutbrudd før selve utbruddet begynner kan du behandle den med munnsårkrem før du faktisk får et utbrudd. Da kan det være at utbruddet stopper selv før det er synlig, så slipper du å plages med å få munnsår.

God hygiene er viktig når man har munnsår!

Når man har munnsår er det viktig å være svært oppmerksom på håndhygiene. Dersom du tar på munnsåret før du spiser (uten å vaske hendende først) kan du spre virus fra en del av ansiktet eller munnen til en annen.

Dette kan i verste fall føre til at utbruddet sprer seg mye raskere enn det ellers ville gjort. Du kan også spre viruset til andre om du tar dem på munnen.

Det er også verdt å merke seg at man kan spre viruset til andre kroppsdeler, så ta heller én håndvask for mye enn én for lite! Og ja, det er det samme viruset som gir infeksjoner på mer intime områder enn munnen, så kan kan ha kryss-smitte fra munn til private steder.

Sminke kan gjøre utbruddet av munnsår verre

Om du prøver å sminke over utbruddet kan du risikere at det bare blir verre. Nå vil såret trolig bruke lenger tid på å bli friskt, og du risikerer at du overfører virus til andre deler av munnen med sminkesettet ditt.

Du bør heller bruke et eget munnsårplaster hvis du ønsker å skjule utbruddet ditt. Dette kan kjøpes på apoteket, og bestilles fra Farmasiet her, eller Apotekhjem her. Disse har også en antiviral effekt ved at de lindrer utbruddet på samme måte som en munnsårkrem.

Du vil alltid ha herpesviruset i kroppen din

Om du først har fått munnherpes kan du aldri bli helt kvitt viruset, og du kan risikere utbrudd av munnsår hele livet ditt. De fleste opplever derimot at jo lenger de har hatt viruset, jo mildere blir utbruddene, så du kan trolig håpe at det er mildere om noen år frem i tid enn det er akkurat nå.

Det er mange som synes det er flaut å ha herpesvirus, men faktisk har utrolig mange dette. Noen studier har vist at rundt 80 % av Norges befolkning kan ha herpesvirus!

De fleste som får herpes får det i alderen 1 til 5 år ved at de deler glass med andre barn, men veldig mange får ikke utbrudd før i tenårene. Noen kan også gå hele livet med viruset i kroppen uten å få utbrudd, eller får kun utbrudd når de har en ekstrem påkjennelse på kroppen, og merker først viruset når de er alvorlig syke med noe annet.

Kan man få munnsår fra andre kilder enn herpes?

Munnsår, også kjent som forkjølelsessår og noen ganger også kalt for leppesår, er utelukkende fra viruset Herpes simplex. Faguttrykket for infeksjonen er herpes labialis. Det er ingen andre kilder til munnsår som gir en lignende type utbrudd.

Denne artikkelen inneholder reklame for Apotekhjem og Farmasiet.

Les også:

Legg igjen en kommentar