Hvordan ta test for Covid-antistoffer hjemme

Det har blitt veldig enkelt å teste seg for en aktiv infeksjon av covid-19 på legesenter og egne teststasjoner nå om dagen, og man kan helt gratis teste seg for hvorvidt man har en infeksjon av viruset i kroppen eller ikke.

For noen måneder siden like etter at utbruddet hadde startet var det derimot ikke like fritt frem for å teste seg. Da var testkapasiteten svært begrenset, og kun personer i risikogruppa og de som arbeidet tett på disse fikk ta covid-test. Det kan derfor være en del som har blitt smittet med viruset på dette punktet som aldri fikk sjekket om de faktisk hadde covid eller om de «bare» hadde influensa, forkjølelse eller noe sånt.

Hvis du ønsker å vite om du faktisk har hatt covid eller ikke, så finnes det en løsning for dette. Det er nemlig mulig å sjekke for noe som heter covid-antistoffer. Dette er stoffer kroppen produserer som en respons for å forsvare seg mot covid-infeksjonen, og dersom du har antistoffer mot covid i blodet ditt har du mest sannsynlig hatt en covid-infeksjon.

På fagspråket kalles disse antistoffene IgG- og IgM-antistoffer, og vil ikke finnes i blodet til personer som ikke har hatt covid eller har mottatt blod fra en donor som har hatt infeksjonen.

Les også: Hvordan sjekke om man har hatt covid.

Slik kan du selv sjekke etter antistoffer for covid

De fleste leger er ganske opptatte om dagen, så det er kun de færreste leger som tilbyr test av antistoffer nå om dagen. Så hvis ikke fastlegen din har tid eller mulighet til å sjekke om du har antistoffer mot covid i kroppen din kan du bestille et eget testkit for å finne ut av det.

Det høres kanskje ut som om du må gjøre hele jobben selv når du bestiller et testkit, men slik er det jo ikke. Det hele gjøres nemlig veldig enkelt ved å følge disse 5 stegene:

  1. Bestill et testkit fra nettsidene til en aktør som selger kitet.
  2. Vent til du mottar pakken i posten.
  3. Ta en fingerprikkprøve selv (det er instruksjoner i pakken).
  4. Send prøven tilbake i den ferdigfrankerte pakken.
  5. Vent på å motta svar på SMS.

Og verre er det ikke. Ved å følge disse fem stegene kan du når som helst sjekke om du har hatt covid uten å forlate hjemmet ditt engang.

Merk at denne testen ikke oppdager pågående infeksjoner. Det tar nemlig opptil to uker fra man får infeksjonen til kroppen har produsert nok antistoffer til at det kan oppdages i en blodprøve, så den vil sjelden oppdage pågående smitte.

Testen man sender inn vil for øvrig alltid sjekkes av en lege om den er positiv, og du får veiledning til å tolke resultatet dersom du trenger det.

Les også: Pris på covid-tester forklart.

Hva er vitsen med å sjekke om man har hatt covid?

Noen synes kanskje det høres ut som bortkastede penger å sjekke om man har hatt covid, og det får vel være opp til dem. For andre er 850 kroner en helt grei pris for å stille nysgjerrigheten, og synes testkitet er vel verdt summen det koster.

Ellers er det jo verdt å merke seg at man trolig ikke har stor risiko for å bli smittet to ganger. Dersom du allerede har antistoffer i kroppen vil du trolig ikke bli smittet på nytt, og kan derfor oppholde deg i samfunnet uten den store frykten for å bli smittet av covid.

Merk at vi sier ordet kan, ettersom covid er en såpass ny sykdom at forskere fortsatt ikke vet all verdens om det. Man må derfor fortsatt følge alle helseråd fra myndighetene selv om man har fått positiv test for antistoffer!

Så dersom du er nysgjerrig kan du bestille en antistofftest for covid for å sjekke om du har vært infisert med corona på et tidspunkt i løpet av pandemien.

Er det vondt å ta fingerprikktesten?

Det er kanskje en del som synes det høres skummelt ut å skulle ta en fingerprikktest selv, men det er overraskende lite stress. Det er egentlig bare å stikke et lite hull på fingeren med utstyret som følger med, og klemme ut et par dråper blod som skal ned i reagensrøret. Det kan være litt ekkelt for noen, men det er langt ifra smertefullt eller ubehagelig for de aller fleste.

PS. du kan ikke sikkert vite om du har hatt covid om du har tatt minst én vaksinedose. Dette er fordi testen ikke kan skille mellom antistoffer fra vaksinen og fra covid.

Les også:

Legg igjen en kommentar