Hvordan sjekke om man har hatt covid

Det er mange av oss som har hatt symptomer på en luftveisinfeksjon i løpet av det siste halvåret som kanskje lurer på om dette var en mild variant av covid. For bare noen måneder siden var det jo mye strengere hvem som fikk testet seg for covid-infeksjon, men i dag har dette endret seg stort.

Nå er det til og med mulig å teste seg for covid-antistoffer. Disse blir nemlig igjen i kroppen din etter at viruset er borte, og kan derfor være med på å påvise at du har hatt covid på et punkt. Det er jo usikkert hvorvidt man kan få covid flere ganger, så man er ikke nødvendigvis trygg mot å bli smittet igjen selv om man har antistoffer, men det kan jo likevel være kjekt å vite. De fleste eksperter regner likevel med at det er lite sannsynlig at man kan bli smittet igjen dersom man har antistoffer i blodet sitt.

koronavirus covid-19

Slik tester du om du har vært infisert med covid

Det er to måter å teste om du har covid-antistoffer i kroppen på. Den første måten å gjøre det på er ved å ta kontakt med fastlegen. Her må man gjerne ha en god grunn for å teste seg, for det holder ikke at du bare er nysgjerrig, da dette er en test som koster litt penger.

Den andre måten er å bestille en privat covid-antistofftest, noe du kan gjøre hjemmefra. Selve testen får du av en lege eller legeselskap som sender ut tester i posten, så tar du testen og sender den tilbake til dem igjen. Deretter går en labtekniker over testen for å se etter IgG- og IgM-antistoffene (som da altså er disse covid-antistoffene kroppen har etter en infeksjon), eventuelt etterfulgt av en lege som sjekker positive tester.

Selve testen fungerer ved at du bestiller et testkit fra en aktør som selger covid-19 antistoff tester. Etter noen få dager får du en pakke i posten som inneholder testkit og returemballasje. Testen kan du enkelt gjennomføre selv, og når det er gjort putter du den i returemballasjen og legger den i nærmeste postboks.

Når det er gjort er det bare å vente et par-tre dager på at et godkjent laboratorium tester prøven for antistoffer. Dersom prøven er positiv vil den også bli vurdert av en lege før du får svar.

Du mottar svaret på SMS, og som oftest tar det bare noen få dager etter at man sendte av gårde testkitet i posten igjen. Prisen for hele pakken er rundt 500 kroner for både kit, returemballasje, lab-analyse og eventuell kontroll av en lege. Man må bruke BankID for å bestille testen slik at de er sikre på at riktige personer får vite svaret på testen.

Les også: Slik sjekker du deg for Covid-antistoff hjemmefra.

Ikke test deg for tidlig

Vær forresten oppmerksom på at man som oftest ikke får nok antistoffer før rundt to uker etter infeksjonen. Så det er ikke noe vits i å teste seg bare noen dager etter at man hadde luftveisinfeksjonsymptomene, og bør heller vente minst et par uker.

Husk også at det ikke er mulig å sjekke om man har hatt covid etter at man har tatt vaksine. Dette er fordi kroppen produserer de samme antigenstoffene som testen oppdager uansett om du har fått disse fra vaksinedosen eller selve sykdommen.

Les også:

Legg igjen en kommentar