Er det gratis med covid-test? Forklart!

Coronapandemien er fortsatt i full gang nå i januar 2022, men testkapasiteten til de fleste kommuner er knallgod. Det er likevel en del steder hvor det er kø for å teste seg, og personer i risikogrupper blir prioritert før andre.

Hvis man vil teste seg for covid via offentlige instanser er det helt gratis. Det betyr at du kan booke en covid-test fra fastlegen din, en teststasjon eller andre steder hvor det er tilbud om offentlig testing uten å betale én eneste krone. Her er det bare å dra for å teste seg, så får du svaret innen noen få dager.

Som nevnt ovenfor kan det derimot være litt kø på de offentlige teststasjonene, og dersom man ønsker å hoppe i køen er det mulig å gjøre dette ved å bestille en covid-test fra et privat legeselskap. Det er mange av disse, og det er spesielt utbredt i storbyene. Mange av disse har kapasitet til å ta covid-tester, men her må man betale for moroa.

Et alternativ til å betale for å få en lege til å sjekke deg, eller ta de gratis testene, er selvsagt å ta en hurtigtest. Hurtigtestene er også helt gratis så lenge du har symptomer. Selv om hurtigtestene er dårligere til å gi et sikkert resultat enn det PCR-testen er, gir de fortsatt en god indikasjon.

Det er også mulig å bestille hurtigtester fra nettsider som Farmasiet. Da får du testene levert rett hjem i postkassen din!

Les også: Slik sjekker du svaret på covid-tester på nettet.

Du kan også sjekke om du har hatt covid-19 ved å teste etter antistoffer

Det er også mulig å kjøpe antistofftest for covid-19. Dette er en test som sjekker om du har antistoffer mot covid i blodet ditt, noe du kun har dersom du har vært infisert med viruset på et punkt. Denne oppdager ikke en aktiv infeksjon, men kun hvorvidt du har vært smittet på et tidligere tidspunkt eller ikke.

Disse testene tilbys sjeldent hos fastleger, men du kan enkelt bestille testkit fra nettsider som som selger dette. Dette fungerer enkelt ved at du bestiller et testkit som kommer i posten, følger instruksjonene for å ta testen, og sender den tilbake i en ferdigfrankert konvolutt. Deretter er det bare å vente et par dager på SMS med svar om du har hatt covid på et tidligere tidspunkt, eller om det ikke er funnet noen antistoffer i kroppen din.

Les også: Slik tester du deg for antistoffer av covid hjemmefra.

Å teste etter antistoffer for covid-19 koster omtrent 850 kroner, så det er omtrent like billig som å ta en covid-test fra et privat legeselskap hos de billigste aktørene. PS. disse fungerer ikke hvis du har tatt minst én vaksinedose.

Denne artikkelen inneholder annonser for Farmasiet.

Les også:

Legg igjen en kommentar