Er det gratis med covid-test? Forklart!

Coronapandemien er fortsatt i full gang nå i september 2020, men testkapasiteten til de fleste kommuner er knallgod. Det er likevel en del steder hvor det er kø for å teste seg, og personer i risikogrupper blir prioritert før andre.

Hvis man vil teste seg for covid via offentlige instanser er det helt gratis. Det betyr at du kan booke en covid-test fra fastlegen din, en teststasjon eller andre steder hvor det er tilbud om offentlig testing uten å betale én eneste krone. Her er det bare å dra for å teste seg, så får du svaret innen noen få dager.

Som nevnt ovenfor kan det derimot være litt kø på de offentlige teststasjonene, og dersom man ønsker å hoppe i køen er det mulig å gjøre dette ved å bestille en covid-test fra et privat legeselskap. Det er mange av disse, og det er spesielt utbredt i storbyene. Mange av disse har kapasitet til å ta covid-tester, men her må man betale for moroa.

Prisen for å teste seg for covid via en av de private legetjenestene kan variere stort, men ligger som regel på mellom 750 og 1 500 kroner per test. Dette inkluderer da både konsultasjon, selve testen, og resultatet.

En aktør som lar deg teste privat for covid hjemmefra er Tigeni som tar rundt en tusenlapp for sjekken. Da får du veiledning over nettet, så du slipper å forlate boligen din.

Det er helt trygt å bruke privatleger for å teste seg for covid, og testen er den samme som du får hos fastlegen eller på teststasjoner.

Fordelen med å velge en privat lege er flere, som for eksempel at flere av dem tilbyr å fysisk reise hjem til deg for å ta testen der. Dette er ikke gitt at man får mulighet til via fastlegen.

Les også: Slik sjekker du svaret på covid-tester på nettet.

Du kan også sjekke om du har hatt covid-19 ved å teste etter antistoffer

Det er også mulig å kjøpe antistofftest for covid-19. Dette er en test som sjekker om du har antistoffer mot covid i blodet ditt, noe du kun har dersom du har vært infisert med viruset på et punkt. Denne oppdager ikke en aktiv infeksjon, men kun hvorvidt du har vært smittet på et tidligere tidspunkt eller ikke.

Disse testene tilbys sjeldent hos fastleger, men du kan enkelt bestille testkit fra nettsider som Tigeni. Dette fungerer enkelt ved at du bestiller et testkit som kommer i posten, følger instruksjonene for å ta testen, og sender den tilbake i en ferdigfrankert konvolutt. Deretter er det bare å vente et par dager på SMS med svar om du har hatt covid på et tidligere tidspunkt, eller om det ikke er funnet noen antistoffer i kroppen din.

Les også: Slik tester du deg for antistoffer av covid hjemmefra.

Å teste etter antistoffer for covid-19 koster omtrent 850 kroner, så det er omtrent like billig som å ta en covid-test fra et privat legeselskap hos de billigste aktørene.

Denne artikkelen inneholder annonser for Tigeni.

Les også:

Legg igjen en kommentar