Hvordan bli kvitt gangsperre

Gangsperre kan være fryktelig irriterende, og hvis du har pushet deg altfor hardt på en treningsøkt med beintrening, løpt et halvmaraton du ikke var i form til, eller bare har brukt beina altfor mye kan du oppleve å få gangsperre.

Med gangsperre er du ikke bare litt støl i beina, men se for deg å være støl ganger hundre. Noen klarer så vidt å gå fra senga til naborommet, mens andre ikke klarer å sette seg ned på stolen eller do.

Om man først har fått gangsperre kan det føles som om du bare må bli sengeliggende hele dagen. Men det kan man jo ikke hvis man skal på jobb, må ta seg av barna, eller gå tur med hunden. Så hvordan blir man kvitt gangsperre?

For å bli kvitt gangsperre, eller i alle fall redusere hvor plagsomt det er, må du holde muskelen varme og i bevegelse. Det betyr at du må holde deg aktiv, og gå rolig rundt. Trening på lav intensitet som en svømmetur eller gåtur er supert. Massasje kan også ha en god effekt.

Det er trolig best å holde seg vekk fra smertestillende midler selv om det er fristende, for disse har vist å ha en muskelbyggende motvirkning.

Merk at du må holde musklene varme for å bli kvitt gangsperre, så hvis du slapper av for lenge vil musklene bli kalde og vonde igjen. Dessverre er det ingenting du kan gjøre for å få gangsperren til å forsvinne raskere, så du må bare la den gå sin gang.

Mann som strekker ut

Gangsperre betyr at du har trent for hardt

Hvis du ofte har problemer med gangsperre er det lurt å være mer forsiktig neste gang du skal trene. Gangsperre er nemlig et tegn på at du har tatt i for hardt, og er absolutt ikke slik du skal ha det etter hver treningsøkt.

Ta heller flere og mindre intense treningsøkter, og bruk god tid på å trene deg opp til det punktet du jobber mot istedenfor å starte altfor hardt.

Er det farlig med gangsperre?

Gangsperre er ikke farlig i seg selv, selv om det kan føles som om det er noe veldig feil med kroppen din. Det er kun musklene som har blitt brudd ned, noe som skal skje når du trener, bare at du har tatt for hardt i når du får gangsperre.

Det er uansett ikke noe å være bekymret over, selv om gangsperren kan vare i opptil en ukes tid før den forsvinner.

Du må derimot følge med på en tilstand som heter rabdomyolyse. Dette er en sykdom som også kommer av at man har pushet seg selv for hardt på trening, og kan i verste fall føre til akutt nyresvikt. Det viktigste å følge med på er om man får rødlig urin etter den harde treningsøkten, og om du har det er det bare å dra rett til legevakta.

Les også:

Legg igjen en kommentar