Lønn som lærling forklart: Så mye tjener du som lærling i 2022

Når man jobber som lærling er du på en måte i utdanning mens du jobber i en virkelig bedrift, og er et krav dersom du ønsker å få fagbrev i noen typer yrker.

Som lærling driver du faktisk arbeid, men du har også krav på å få veiledning, hjelp og utdanning underveis. Men hvor mye lønn kan du egentlig forvente å få som lærling?

Lærlinger får en viss prosentandel av lønna en nyutdannet i faget ville fått. Det er vanlig med 30 % av lønna i starten, og at den gradvis øker helt opp til 80 % i slutten av den to år lange lærlingtiden. Faktiske satser er for typisk:

  • 8 770 kr / mnd først halvår (30 %).
  • 11 693 kr / mnd andre halvår (40 %).
  • 14 617 kr / mnd tredje halvår (50 %).
  • 23 387 kr / mnd fjerde halvår. (80 %)

Disse tallene har utgangspunkt i en jobb hvor en nyutdannet person ville tjent 350 800 kroner i året, noe som er en gjennomsnittlig startlønn i mange yrker hvor det kreves fagbrev. Alle summene er bruttolønn, altså lønn før skatt.

Men det er verdt å merke seg at disse satsene er ulike fra bransje til bransje, og 350 000 kroner i året er bare et standardtall som ofte brukes fordi det er en vanlig lønn for yrkesfagarbeidere.

For eksempel vil lastebil- og trailersjåfører i praksis ofte få dobbelt så mye i lønn som lærling som det for eksempel frisører eller kokker får.

Elektriker

Til sammen skal man få utbetalt én hel årslønn for en nyutdannet i løpet av to år med lærlingtid. De som ansetter deg som lærling kan i praksis velge å gi deg 0 kroner i lønn det første året, og 100 % lønn det siste året, men det er mest vanlig å se trappetrinnmodellen som beskrevet ovenfor.

Noen firmaer gir også en flat 50 % lønn gjennom hele perioden. I denne perioden får lærlingene gjennomsnittlig 14 617 kroner i måneden.

Grunnen til at trappetrinnmetoden er mest vanlig er fordi det er en del lærlinger som dropper ut av i løpet av opplæringsperioden, og dersom firmaet har betalt 50 % lønn hele tiden vil de gå med tap, siden det ofte tar minst ett års tid før lærlingene faktisk begynner å bringe inn penger for firmaet.

Har du krav på en viss lønn som lærling?

Som oftest er lønns for yrkesfagarbeidere basert på en tariffavtale, og så godt som alle bruker denne som utgangspunkt når de regner ut prosentandelen av lønna for lærlinger.

Utover dette har du ingen spesielle lønnskrav som lærling. Noen firmaer velger å holde seg til minstelønn, mens andre er litt mer greie og betaler mer en tariffavtalene tilsier.

Hvor mye arbeid skal man ha som lærling?

Som lærling skal man ha 50 % utdanning / veiledning og 50 % verdiskapning i løpet av de to årene som lærling. Det betyr at du både har krav på å få veiledning og hjelp til å lære hvordan jobben gjøres, samtidig som du også kommer til å bli satt til å gjøre arbeid for bedriften, selv om dette arbeidet ikke nødvendigvis er noe du direkte lærer noe av å gjøre.

Det er selvsagt umulig å få nøyaktig 50 / 50 i løpet av de to årene i lærlingtiden, men det er viktig å passe på at du får nok veiledning og hjelp av bedriften til å lære alt du trenger å kunne før du skal ta eksamen for fagbrev.

Hvordan blir man lærling?

Man kan bli lærling i en bedrift etter at man har fullført to år med videregående yrkesrettet utdanning. Når man nærmer seg slutten av de to årene med teoretisk utdanning kan man søke om en lærlingstilling.

Har man krav på arbeid etter lærlingtiden?

Det er ingen automatikk i at man får jobb i det firmaet man fullførte lærlingtiden hos. Noen er veldig glade i å ansette lærlinger som jobber godt, mens andre sjeldent gjør det. Dette er noe man selv må finne ut av sammen med sjefen sin.

Les også:

Legg igjen en kommentar