Lønn som elektriker forklart: Så mye tjener elektrikere i 2022

Det er mange som drømmer om å bli elektrikere, og jobbe med alt som har av el-anlegg å gjøre. Hvis du går med drømmen om å utdanne deg til elektriker lurer du nok på hvor mye du kan forvente å få i lønn som elektriker.

Så hvor mye tjener vanligvis en elektriker her i Norge?

Gjennomsnittlig årslønn for elektrikere er på omtrent 530 000 kroner i året (44 000 kr/mnd), men dette inkluderer også elektrikere med lang erfaring (og dermed høyere lønn). En nyutdannet elektriker kan regne med en startlønn på rundt 450 000 kroner i året (37 500 kr/mnd).

Elektriker

Som med alle andre yrker er det jo slik at man tjener mer etter hvert som man har fått noen års erfaring med yrket, så tallene i gjennomsnittslønn vil alltid være ganske mye høyere enn det man får når man er nyutdannet elektriker.

Under utdanning til å bli elektriker jobber man også som lærling. Lær mer om hva du kan forvente i lønn som lærling her.

I tillegg til erfaring og ansiennitet vil arbeidstid og eventuelle tillegg også ha mye å si for lønna. Dersom man jobber overtid eller nattevakter jevnlig får man en tillegg på lønna som fort kan bli en del tusenlapper i måneden.

Noen elektrikere jobber på akkordlønn

Det er en del elektrikere som jobber på akkordlønn, selv om det kun er et lite mindretall. Med akkordlønn får man betalt for et gitt arbeid, og så spiller det ingen rolle om man bruker 2 eller 8 timer på det arbeidet. Her får du altså betalt X kroner per oppdrag.

Noen foretrekker akkordlønn for å motivere seg til å jobbe bedre og mer effektivt, mens andre synes det er deilig med en fast timelønn eller fast månedslønn.

Hvis man er veldig flink i faget kan man oppleve at man kan tjene betydelig mer på akkordlønn enn vanlig timelønn, men det er sjeldent lønnsomt for nyutdannede.

Det kan være store variasjoner i lønna hos elektrikere

Noen elektrikere trekker gjennomsnittslønna betydelig opp, typisk fordi de jobber som elektriker på plattform, er skipselektriker eller jobber som elektriker med spesialkompetanse eller på et krevende arbeidssted. Her kan man nemlig få veldig god lønn om man har en kompetanse som er ettertraktet.

Tallene for lønn er henter fra Statistisk sentralbyrå i april 2022.

Les også:

Legg igjen en kommentar