Lønn som kokk forklart: Så mye tjener kokker i 2022

Å jobbe som kokk er noe spesielt, men hvis du trives med en hektisk hverdag hvor du får jobbe med ekte matglede kan det være noe for deg. Men hvor mye tjener egentlig en helt vanlig kokk her i Norge?

Den gjennomsnittlige lønnen for kokker med fagbrev er omtrent 405 000 kroner i året. De som jobber på gatekjøkken eller kafé har litt lavere lønn (rundt 365 000 kroner i året), mens sjefskokker og restaurantsjefer har litt høyere (med rundt 500 000 og 480 000 kroner i året).

Disse tallene forutsetter fulltidsjobb, og er en gjennomsnittslønn. Det vil si at det er lønna folk faktisk får betetalt basert på både grunnlønn og alle eventuelle tillegg.

Kokk som lager mat

En kokk har derfor ikke sånn supergod lønn til tross for at man må regne med å jobbe på ubekvemme arbeidstider og i helger stort sett hele tiden.

Å jobbe på gatekjøkken eller kafé gir altså litt dårligere lønn, men samtidig kan man jo jobbe på mer normale arbeidstider der. De færreste kaféer har jo åpent til langt på kveld, og stenger gjerne rundt 6-tiden på ettermiddagen eller noe sånt. Så da får man lavere lønn grunnet at man ikke får tillegg for kveld- og nattarbeid, men til gjengjeld er det jo enklere å kombinere med et familieliv og sånt.

Hvis du vil ha en god lønn som en kokk bør du over tid satse på å jobbe deg opp mot å bli kjøkkensjef, eller starte din egen restaurant. Vanlige kokker som jobber på heltid uten noen spesialkompetanse bikker nemlig sjeldent over 450 000 kroner i året.

Selv om man ikke får verdens beste lønn som kokk er det et spennende og variert yrke med høy stressfaktor. Det er mange som trives godt som kokker, men det krever definitivt en litt spesiell personlighet for å klare seg i dette yrket.

Kokker har krav på minstelønn om de har tariffavtale

Restaurantbransjen har satt krav til minstelønn for kokker som jobber på hoteller, restauranter, med catering eller i kantiner. Per 1. juni 2019 er minstelønna på 167,90 kroner per time uten fagbrev, 183,01 kroner per time med tariffavtale uten fagbrev, og 190,08 kroner per time med tariffavtale og fagbrev i kokkefaget.

Med tariffavtale har man også krav på økt minstelønn ettersom man får mer erfaring som kokk. Ved 10 års erfaring har man krav på en minstelønn på 205,88 kroner per time når man har fagbrev, tariffavtale og 10 års erfaring.

Tariffavtale gir deg også et krav for kveldstillegg, helgetillegg og nattetillegg.

Les også:

Legg igjen en kommentar