Hvordan bli kokk – utdanningen som kreves for å jobbe som kokk

For noen er det å jobbe som kokk drømmejobben. Hektiske arbeidsdager med mye som skjer får tiden til å fly avgårde når man er på jobb, og om du er glad i å lage mat er det jo helt perfekt.

Det finnes flere måter å bli kokk på, og vi skal se nærmere på hvilken utdanning som trengs for å utdanne seg til å bli en kokk.

For å utdanne seg som kokk trengs det vanligvis et fagbrev i kokkefaget. Som oftest trenger du da to år teoretisk på videregående yrkesfaglig skole, samt to år som lærling i kokkefaget. Da får du fagbrev i kokkefaget, og er utdannet som kokk. Det andre alternativet er et såkalt praksiskandidatløp hvor du må dokumentere 5 års erfaring i faget, kombinert med en teoretisk eksamen. Dette gir også fagbrev i kokkefaget.

Kokk som lager mat

De fleste kokkene utdanner seg via videregående skole og lærlingplasser, og trenger da til sammen 4 år med utdanning / lærlingtid etter at de er ferdige med grunnskolen. Veien du må gå er ved å ta vg1 Restaurant- og matfag, og vg2 Kokk- og servitørfag. Derfra må du søke som kokkelærling i en bedrift.

Den andre metoden krever altså at man allerede jobber som kokk, og kan dokumentere at man har jobbet tilsvarende fulltid som kokk i minst 5 år. Da kan man ta noe som heter praksiskandiateksamen, og dette er en slags teoretisk eksamen om kokkefaget. Det finnes lærebøker du kan lese for å lære deg alt innholdet du må kunne, men forhåpentligvis kan du det meste allerede.

Når du består praksiskandiateksamen og har 5 års erfaring kan du da få fagbrev på lik linje med de som tar kokkefaget som en del av videregående utdanning.

Etter fullført utdanning på den ene eller andre måten er du kvalifisert for å jobbe som faglært kokk. Kokker i Norge har en gjennomsnittlig årslønn på rundt 405 000 kroner, så du kan forvente å ende opp med noe sånt etter at du har fått fast jobb som kokk på en restaurant eller et hotell.

Kan man jobbe som kokk uten utdanning?

Det er fint mulig å få jobb som kokk uten å ha fagbrev i kokkefaget. Dersom restauranten eller hotellet ikke får inn noen kvalifiserte søkere kan det godt hende at de ansetter noen uten formell kompetanse.

Andre begynner i andre stillinger som servitører, pizzabakere eller lignende, og jobber seg gradvis opp til en stilling som en fullverdig kokk.

Det er derfor fint mulig å jobbe som kokk uten fagbrev. Problemet er derimot at du kan forvente litt lavere lønn da.

Spørsmål og svar om å bli kokk

Er det vanskelig å bli kokk?

Utdanningen ved å ta fagbrev i kokk regnes ikke som spesielt krevende, men selve yrket som kokk og lærlingtiden krever mye av deg.

Kan man jobbe som kokk uten utdanning?

Det er absolutt mulig å få jobb som kokk uten å ha noen formell utdanning. Det er derfor mulig å søke stilling som kokk uten å ha fagbrev i kokkefaget.

Hvor god lønn får man som kokk?

En typisk kokk får et sted rundt 400 000 kroner i året, så det er ikke et spesielt høytlønnet yrket.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for en kokk?

En typisk arbeidsdag for en kokk begynner på en tid ettermiddag med å tilberede og klargjøre maten for kvelden. Det er mye arbeid som må til før man kan begynne å lage maten for gjester.

Etter hvert som restauranten eller spisestedet åpner endrer arbeidsoppgavene til å lage de rettene som kundene bestemmer. Det kan tidvis vært en svært hektisk jobb!

På kvelden før man drar hjem er det en del ryddearbeid og lignende som må gjennomføres før man er ferdig for dagen. Det er ofte lange arbeidsdager som varer til sent på kvelden.

Hvor kan man jobbe med fagbrev i kokkefaget?

Når man er utdannet kokk kan man åpenbart få jobb på restauranter, men det er også mye annet man kan jobbe som. Noen jobber i kantiner i offentlige bygg, andre jobber på kaféer, mens andre igjen jobber med å lage mat på sykehjem. Det er både fordeler og ulemper med alle de ulike stedene man kan jobbe som kokk, men man har i alle fall ganske mange ulike muligheter.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan bli kokk – utdanningen som kreves for å jobbe som kokk”

 1. Den informasjon son du som de har lagt frem er veldig god og sann på en viss måte, det som er glemt eller de ikke har informasjon eller de vet det og de sier ikke at det er at det som skjer bak det som er ekte. Jeg har jobbet på kjøkkenet i 30 år og jeg har ikke hatt mulighet til å få fagbrev son kokk fordi jeg manglet språket, det som skjer med restauranter som har utenlandske eiere i Norge, er at de ikke respekterer lover og regler, du jobb 11 timer om dagen og få betalt for 8, hvis du liker det, greit hvis de ikke, tvinger deg til å dra og du son har en familie å mate, må du godta jobben som de sier til deg, de sier de ikke dette offentlig og når du er Som praksis tvinger de deg til å jobbe utenom tid, hvis du ikke gjør det gir de deg ikke jobben Alt dette har skjedd de siste 30 årene son uten fagbrev , hva tror du, er det sant eller ikke?

  Svar
  • Hei, Eduardo.

   Det er dessverre ofte en del problemer i denne bransjen ja. Anbefaler alle som sliter med slikt å ta kontakt med Arbeidstilsynet og melde seg inn i fagforening.

   Svar

Legg igjen en kommentar