Lønn som jurist forklart: Så mye tjener jurister i 2022

Man kan bli jurister ved å ta en 5 år lang utdanning innenfor rettsvitenskap, og for mange er dette første steget mot å bli en advokat. Det er jo kjent at jurister og advokater tjener godt med penger, men hvor mye kan man faktisk forvente å få i lønn som en jurist?

Jurister har en gjennomsnittslønn på ca. 793 000 kroner i året i 2022 (tilsvarer 66 000 kroner i måneden). De som jobber i offentlig sektor tjener i snitt rundt 100 000 mindre enn jurister i privat sektor.

Mann i dress

Nyutdannede jurister har naturligvis litt lavere lønn enn gjennomsnittet, og som i de fleste andre bransjer øker lønnen etter hvert som man får mer erfaring og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Startlønnen for jurister er likevel ganske høy, og man kan regne med å få alt fra 550 000 til 600 000 kroner i årslønn når man begynner å jobbe som jurist.

Når man er utdannet jurist kan man jobbe mot å få advokatbevilling. Da vil man kunne gå fra å jobbe som jurist til å jobbe som advokat, noe som betyr en gjennomsnittlig økt inntekt på rundt 200 000 kroner i året. Advokater har nemlig en snittlønn på rett over 1 million kroner.

Les også:

Legg igjen en kommentar