Lønn som advokat: Så mye tjener advokater i 2022

Det er mange som drømmer om å utdanne seg til å bli advokat, og det er jo ingen hemmelighet at dette er et yrke hvor man kan tjene gode penger. Men hvor god lønn er det egentlig vanlig at en advokat har i 2022?

Gjennomsnittsinntekten til en norsk advokat i 2022 er ca. 1,09 millioner kroner, noe som tilsvarer en månedslønn på ca. 91 000 kroner. Startlønn for nyutdannede advokater er noe lavere på rundt 650 000 – 700 000 kroner i årslønn.

Mann i dress

Dette er et gjennomsnitt for alle typer advokater, for det finnes jo veldig mange ulike typer advokater. Man kan uansett forvente en ganske god lønn med en god startlønn.

Det tar jo minst 5 år å utdanne seg til advokat, så en startlønn på rundt 650 000 kroner er ikke nødvendigvis så veldig mye høyere enn andre yrker med like høye krav til utdanning.

Private advokater tjener mer enn i offentlig sektor

Som med så mange andre yrker er det mulig å jobbe som advokat både i private selskap, så vel som for det offentlige. Og som alltid er det mer penger å hente i det private, og en privat advokat tjener i gjennomsnitt over 110 000 kroner mer i året enn samme stilling i offentlig sektor.

Det er derfor svært mye å hente på å jobbe i privat sektor hvis man er advokat.

Les også: Slik kan du utdanne deg til å bli advokat.

Så hvorfor jobber noen advokater i det offentlige? Flere offentlige advokatstillinger som de knyttet opp mot strafferett (politiadvokater med mer) er svært anerkjent, og er supre å ha på CV-en selv om de ikke betaler like mye som i privat sektor.

Jurister tjener mindre enn advokater

En jurist er en person som har tatt samme utdanning som advokater, men som ikke har fått innvilget advokatfullmektig ennå. Disse tjener åpenbart mindre enn advokater, men har likevel en gjennomsnittslønn på over 800 000 kroner i året.

Dette er altså 200 000 kroner mindre enn advokater, men det er jo likevel en veldig god årslønn sammenlignet med andre yrker.

Les også:

Legg igjen en kommentar