Lønn som butikkmedarbeider forklart: Så mye tjener butikkmedarbeidere i 2022

Det er veldig mange som jobber som butikkmedarbeidere, fra de som sitter i kassa i dagligvareforretninger til de som jobber i dyrebutikk, i klesbutikker, eller i andre spesialbutikker hvor målet er å hjelpe kunden med å finne riktig produkter, og ta betalt.

De fleste som jobber som butikkmedarbeider er ufaglærte, men mange har lang erfaring i bransjen. Men hvor mye kan man egentlig regne med å tjene i lønn som butikkmedarbeider?

Gjennomsnittlig lønn som butikkmedarbeider er 380 000 kroner i året. Om du ikke har ansiennitet eller erfaring kan du regne med en lønn på rundt 340 000 kroner i året (ca. 28 000 kroner i måneden), mens de best betalte butikkmedarbeiderne har en årlig lønn på rundt 440 000 kroner i året.

Det er derimot store variasjoner når det kommer til lønna til butikkmedarbeidere. Det er jo ikke slik at det er noen automatikk i at man tjener like mye når man jobber i dyrebutikker som når man jobber på Elkjøp. Eller når man jobber i kasse på Kiwi kontra som selger i en butikk som selger baderomsfliser.

Man opplever derfor større sprik i gjennomsnittlig lønn her enn mange andre yrker. Generelt kan man si at butikkmedarbeidere som jobber i bransjer hvor man trenger spesialkunnskap tjener mer enn om du jobber i en mer generell butikk.

Ved å spesialisere seg på å bli god og kunnskapsrik på visse produkter kan man bli ettertraktet av butikker som ønsker deg som selger, og da kan man forhandle seg frem til god lønn.

Det samme gjelder utdanning. Har du relevant utdanning er det mulig å få mer i lønn enn uten utdanning. Det gjelder både deg som tar yrkesbrev i salgsfag, men også deg som har en relevant utdanning i forhold til det du selger i butikken.

Inngangsparti til Coop Extra
Mange butikkmedarbeidere jobber i dagligvareforretninger som Coop Extra eller tilsvarende.

Hvert eneste arbeidsforhold og arbeidsgiver er ulik

Husk at selv om tallene i denne artikkelen sier noe om gjennomsnittet, er det langt ifra sikkert at disse er forenelige med hva du kan oppleve å få i lønn i den butikken eller kjeden du jobber i.

De fleste større kjeder har lønnstrinn som baserer seg på helt konkrete tall. Da kan man gå opp i lønn etter hvor lenge man har jobbet der eller til og med basert på prestasjoner.

Litt om tallene for gjennomsnittslønn som butikkmedarbeider

Merk at tallene sier noe om gjennomsnittslønnen til butikkmedarbeidere. De sier ingenting om minstelønn eller lønn uten noen tillegg. Så dette er hva man faktisk kan regne med å tjene.

Men det vil alltids være slik at noen jobber normale arbeidstider, mens andre får mye tillegg for overtid, kveldsskift, helldagstillegg eller til og med nattskifttillegg.

Dette kan faktisk ha mye å si på tallene, så om du får jobb uten mulighet for spesielt mange tillegg kan det være at du ligger under gjennomsnittet på lønna.

Gjennomsnittet blir åpenbart også sterkt påvirket av at mange har lang erfaring i bransjen, så du som ser etter sin første jobb som butikkmedarbeider må regne med lavere lønn enn det som er gjennomsnitt i bransjen, i alle fall de første årene.

Tallene i denne artikkelen er hentet fra Statistisk sentralbyrå i april 2022.

Les også:

Legg igjen en kommentar