Hvordan oppdage bildetyveri

Alle fotografer som publiserer bilder på internett eller selger dem til noen som gjør det lever i en konstant frykt for at andre kommer til å stjele disse bildene og bruke de uten tillatelse. For selv om man finner et fint bilde på Google eller andre nettsider er det selvsagt ikke lov å bruke dem uten tillatelse fra fotografen.

Om du som fotograf oppdager at noen stjeler bildene dine er det ofte enkelt løst ved å sende dem en faktura for bruken, men hvordan oppdager man egentlig om noen har stjålet bildene dine?

Den enkleste måten å oppdage om noen har stjålet bilder av deg er ved å ta et omvendt bildesøk. Da får du opp alle stedene disse bildene har blitt brukt, så kan du sjekke det opp med hvor du har solgt bildene til. Alternativt kan du sette opp et varsel på tekster som «Foto: Ditt Navn» for å få varsel når noen publiserer med denne krediteringen.

Nedenfor skal vi selvsagt se litt nærmere på både hvordan man setter opp slike varsler for å sikre at man alltid får vite det når noen bruker bildene dine, og hvordan man tar omvendte bildesøk for å finne bildetyver.

Slik tar du et omvendt bildesøk for å finne bildetyver

Omvendte bildesøk er den enkleste måten å finne ut om noen har brukte bildene dine ulovlig. Dersom du for eksempel har tatt et veldig kult bilde og publisert på en nettside er det store sjanser for at noen har brukt dette ulovlig. Med et omvendt bildesøk laster du opp bildet ditt, så søker den etter steder hvor dette bildet har blitt publisert.

Når du har listen over steder bildet ditt har blitt publisert er det bare å sjekke de opp mot hvem som har betalt for bruken, og eventuelt sende faktura til alle andre.

Noen nettsider for å ta et omvendt bildesøk er:

Slik kan du sette opp varsel for å se når nettsider bruker bildene dine

For å sjekke om noen bruker bildene dine med riktig kreditering, men uten å betale for det, kan du sette opp et såkalt Google-varsel etter søkestrenger som «Foto: Ditt Navn» eller lignende.

Dette gjør du ved å gå til Google Alerts og skriver inn det du vil ha varsel på. Deretter får du en e-post med alle treff på denne søkestrengen etter hvert som det dukker opp.

Om du er mye plaget med at folk publiserer bildet ditt med navn, men kanskje uten å betale for deg eller med feil lisens, er dette en gyllen mulighet til å oppdage det samme dag som de publiseres.

Dessverre er det ikke mulig å sette opp et skikkelig varsel på når noen tar bildet ditt uten tillatelse og uten kreditering. For du er helt avhengig av at de krediterer deg for at de skal dukke opp på denne søkemotoren.

Slik finner du ut om bildene dine har blitt trykt i fysisk media

Hvis noen har stjålet bildene dine og publisert dem i fysisk media er det mer krevende å finne ut av det, for du kan jo ikke abonnere på ethvert magasin for å lete etter bilder.

Det er heldigvis noen måter å finne ut av om noen har trykket bildene dine i fysisk media uten riktig tillatelse. For å gjøre det går du til BuyAndRead, og går til søkemenyen. Søk på navnet ditt. Er det for mange treff søker du på navnet ditt + foto.

Fotografer får ofte opp treff hvor publikasjoner har publisert bilder med kreditering til fotograf uten å ha rettighet til å gjøre det. Dette vil BuyAndRead enkelt fange opp, og så er det bare å sende ut fakturaer for bruken.

Ingen av måtene har 100 % suksess

Dessverre er ikke omvendte bildesøk i nærheten så gode som de burde være, og varsler på navnet ditt eller søk i BuyAndRead er heller ikke så altfor treffsikre. Så selv om du nettopp har fått tre av de beste måtene for å finne ut om noen stjeler bilder fra deg, er det fortsatt stor sannsynlighet at noen kan klare å gjøre det uten å bli oppdaget.

Det er derfor viktig å følge med på andre måter, som ved å ha et halvt øye på nettsider og steder du mistenker kan finne på å stjele bilder fra det. For noen fotografer er det jo helt umulig, mens for andre kan det fint la seg gjøre, avhengig av hva man tar bilder av.

Ellers er det jo kjekt å bruke venner og bekjente til å hjelpe deg med å følge med på når bildene dine dukker opp på ulike plasser uten tillatelse.

Les også:

Legg igjen en kommentar