Er det nok å skrive «bilde lånt fra Google» på blogger og nettsider?

Når man tar turen innom en vilkårlig norsk blogg kommer man ofte over tilfeldige bilder med kreditering «lånt fra Google» under, men er dette nok å skrive når man finner bilder på Google og bruker dem på blogger og nettsider?

Det er ikke lov å forsyne seg med bilder fra Google. Både i Norge og de fleste andre land er det tydelige lover som gjør at personer som har tatt eller laget et bilde eier dette. De kan bestemme hvem som får bruke det, og det er ikke lov å bruke bildet med mindre man har fått lov fra denne personen. Du kan også få økonomiske krav rettet mot deg.

På et generelt grunnlag er det jo ingenting som kan stoppe deg fra å finne bilder på Google som kan brukes til skrivebordsbakgrunner eller andre private sammenhenger, men det blir en helt annen sak når den gjenbrukes på nettsider eller blogger. Disse er ofte kommersielle hvor eieren tjener penger, og da har man plutselig stjålet et bilde man ikke har krav på, for deretter å bruke dette til å tjene penger. Her sier det seg jo selv at man har gått over grensa.

Man må med andre ord få tillatelse av den som eier bildet før man kan bruke det på blogger og nettsider.

Hva kan skje om man «låner» bilder fra Google?

Dersom man «låner», eller stjeler som det egentlig heter, et bilde man tilfeldigvis finner når man googler etter det, kan man risikere et par ting. Det vanligste er å få en saftig faktura for bruken av bildet. Denne kan fort komme på mellom 5 000 og 10 000 kroner! Man har egentlig ikke stort annet valg enn å betale den, for om saken tas til retten har man generelt sett en svært dårlig sak. Man kan derimot prøve å «prute» litt på fakturaen, men her spørs det jo på hvem som sender fakturaen.

Man kan i prinsippet også bli anmeldt for brudd på åndverksloven, men dette er sjeldent i praksis. De fleste foretrekker å heller kreve betalt for bruken av bildet, og heller gå til et sivilt søksmål om de ikke får pengene sine.

Man risikerer med andre ord mye når man «låner» bilder fra Google eller en annen søkemotor, så dette er noe vi absolutt ikke anbefaler at noen gjør. Heldigvis finnes det mange gode alternativer!

Slik kan du få lovlige bilder på bloggen eller nettsiden din gratis

Det er mange tjenester som lar brukere ta bilder som andre kan bruke gratis, og det er mye bedre å hente bildene sine fra en slik nettside enn å stjele dem fra de som ikke vil at bildet sitt skal bli brukt. Det er klart at man får litt mindre utvalg, men sånn er det jo når man vil ha det både lovlig og gratis.

Vi på ForklarMeg.com bruker alltid tjenester som Pixabay, Wikimedia Commons eller lignende når vi legger med bilder i artiklene våre. Da vet vi at bildene er helt lovlige å bruke.

Vi har tidligere skrevet om hvordan man kan finne bilder til å bruke lovlig på bloggen sin, så vi anbefaler at du leser den for å få en oversikt over hvordan du gjør det.

Disse bildene er lovlig å bruke ettersom man godtar vilkår om at hvem som helst kan bruke disse bildene når man laster dem opp. Så da har man samtykket til at de kan brukes allerede på plass.

Les også:

Legg igjen en kommentar