Hvordan få tak i gratis bilder til nettsiden eller bloggen sin lovlig?

Dersom du driver en blogg eller nettside er det viktig å kun bruke bilder du har lov til å bruke. Om du bare søker på bilder på Google og limer dem inn på nettsiden din kan du risikere å få faktura fra den som faktisk eier bildet, og ettersom du bruker noe ulovlig har du ikke stort annet valg enn å betale fakturaen som dukker opp. 

Det andre alternativet er derimot å bruke bilder du faktisk får lov til å bruke, så slipper du å risikere økonomiske problemer ved å bruke feil bilder. Det er mange ulike tjenester på internett som hjelper deg med å finne gode bilder som kan brukes fritt på nettsiden eller bloggen din, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av de beste alternativene. 

Tips: Vil du ha bedre utvalg enn du får med gratisbilder? Sjekk ut Dreamstime. Der kan du kjøpe bilder til bruk for noen få kroner, og utvalget er hundre ganger bedre enn på noen av gratissidene.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons er trolig en av de største nettsidene hvor man kan laste ned bilder som kan brukes til nettsider, blogger og lignende. Alle bildene som lastes opp der er publisert med en Creative Commons-lisens som lar alle som vil bruke bildene. Det er flere ulike typer CC-lisenser, så man må lese seg litt opp på hver enkelt for å se hva som gjelder. I korte trekk er de derimot alle lisenser som lar deg bruke bildene som du måtte ønske på nettsider og blogger, så lenge du gir kreditering til fotografen og forteller hvilken lisens som er brukt. 

Det betyr at man må skrive noe som “Foto av Old Normann, publisert med CC BY-SA 3.0” eller lignende under eller i nærheten av hvert bilde. 

Noen bilder på Wikimedia Commons er også publisert med en såkalt “CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)”-lisens. Disse kan fritt brukes uten noen form for kreditering eller opplysninger om hvilken lisens som er brukt. 

Les også: Er det lov å «låne» bilder fra Google? Forklart.

Flickr

Flickr kan hvem som helst laste opp bildene sine, og når man laster dem opp kan man selv velge hvilken lisens de skal publiseres under. Veldig mange velger å bruke en Creative Commons-lisens på bildene sine, så da kan de brukes på samme måte som de fra Wikimedia Commons. 

For å finne bilder med Creative Commons-lisens på seg må man først gå til hovedsiden og søke på et stikkord. Deretter velger man rullegardinmenyen hvor det i utgangspunktet står “Any License” og skifter den til “All Creative Commons” om du kjører en nettside eller blogg uten annonser eller inntekter, eller “Commercial use allowed” hvis du tjener penger eller har annonser på bloggen eller nettsiden din. 

Når du søker på dette ser du fort at du får færre resultater, men som regel sitter man igjen med et godt utvalg likevel. 

Pixabay

Alle bildene på Pixabay er publisert med en såkalt Simplified Pixabay License, og i korte trekk går den ut på at man kan bruke bildet helt fritt på nettsider, blogger eller til og med på andre offline-medier. Det man derimot ikke kan gjøre er å selge bildet, selv om det er lov å bruke dem på nettsider som tjener penger på andre måter. Man kan også redigere dem som man måtte ønske. Med andre ord, bildene kan fritt brukes, men ikke selges.

Du kan lese mer om riktig bruk av bilder fra Pixabay på denne linken: https://pixabay.com/no/service/license/.

Det er et godt utvalg av bilder på Pixabay, spesielt om du er ute etter illustrasjonsbilder eller lignende. Her kan man finne mye fint, og man trenger ikke å kreditere fotograf av bildet. Vi har brukt en del bilder fra Pixabay her på ForklarMeg.com.

Unsplash

Alle bildene på Unsplash er lisensiert til å brukes fritt akkurat som man vil uten noen form for kreditering til fotograften. Man kan dermed laste ned disse og gjøre hva man vil med dem, inkludert bruke dem til nettsider, trykke dem på t-skjorter eller legge dem ut for salg. Du kan lese hele lisensen på https://unsplash.com/license

På Unsplash er det stort sett et veldig godt utvalg av bilder innenfor de fleste temaer. 

Les også:

Legg igjen en kommentar