Hvilke muskler trenes ved planken? Forklart

Planken er en øvelse som er kjent for å være knallhard, men som også gir et godt resultat, og har plass på mange mosjonister sin treningsplan. Det geniale med planken er at den er enkel å lære seg, går raskt å gjennomføre, og kan gjøres omtrent hvor som helst uten noen form for utstyr.

Men hvilke muskler er det egentlig man trener når man tar planken?

Planken trener de fleste musklene i ryggen din, magemusklene dine, og bukmusklene (de som ligger bak magemusklene). Den er veldig god for å trene kjernemuskulatur og stabilitet uten fare for belastningsskader.

Om du ønsker en øvelse som kan erstatte de irriterende sit-upsene er planken det perfekte valget. Her får du trent mage uten å ha sjanse for å skade korsryggen, og får dessuten aktivert omtrent hele ryggen samtidig.

Planken kan også ha en viss effekt på armer og bein, men her får man jevnt over såpass liten effekt at man ikke kan se på planken som en øvelse som styrker musklene i disse kroppsdelene.

Hvor lenge skal man holde planken?

Hold planken så lenge at du klarer tre sett. Noen holder i 30 sekunder, andre et par minutter. Finn ut hvor lenge du klarer å holde den uten at du tømmer deg helt, og at du klarer å gjennomføre planken to eller tre ganger i løpet av treningsøkten.

De første gangene man skal ta planken kan man regne med at det svir raskt, så ikke bli forbauset om du har lyst til å gi deg etter 20 sekunder! Men prøv å hold ut, og sett deg gjerne som mål om å klare 45 sekunder eller 1 minutt.

Les også:

Legg igjen en kommentar