Hvordan unngå musepest

Musepest er en sykdom som kommer av et virus kalt Nephropatia epidemica. Dette viruset bor vanligvis i mus, noe som har ført til at det har fått navnet musepest. Selv om det er pest i navnet er det langt ifra like farlig som ekte pest, og symptomene man får fra musepest er omtrent helt like som når man får influensa. Det betyr feber, muskelsmerter, kvarlme, hodepine osv, selv om det også kan utvikle seg til å bli mer alvorlig.

Mennesker blir smittet av musepest via kontakt med avføring fra mus, eller ved å drikke vann som har hatt muselort i seg. Man kan derfor i stor grad unngå å få musepest ved å holde seg unna avføringen til mus. Dersom du har mys på hytta eller i boligen din bør du bruke en fuktig klut til å vaske muslorten. Unngå å bruke verken kost eller støvsuger for å fjerne muselurt.

Grunnen til at du bør bruke en fuktig klut er at viruset i muselorten kan kastes opp i lufta når du støvsuger eller koster vekk lorten, og da kan du innhalere det og få musepest. Om du derimot bruker en våt klut vil ikke viruset kunne henge i lufta, men blir heller værende igjen i selve avføringen.

Om du kommer til hytta hvor det har vært mye mus mens du har vært vekk kan det også være fornuftig å bruke hansker og til og med munnbind når du skal vaske vekk lorten deres. Da vil du i stor grad beskytte deg mot viruset. Det er alt i alt en veldig billig forsikring mot en kjedelig infeksjon, så vi anbefaler det.

Heldigvis er musepest svært sjeldent farlig for oss mennesker, men man må ta kontakt med lege så raskt som mulig dersom man mistenker at man har blitt smittet. Det er nemlig noen som får problemer med nyrene, og da er det viktig å være klar til å behandle sykdommen.

Noen år har mye musepest

De fleste år er helt ubegivenhetsrike i forhold til musepest, men så har man såkalte museår hvor det er ekstremt mange flere mus enn vanlig. Dette skyldes svingninger i rovfuglbestanden, og i slike musår vil hytteeiere og andre oppdage mange flere mus enn vanlig.

Det er typisk museår hvert tredje eller fjerde år, og siste var i 2020. Det betyr at vi kan forvente et nytt museår i enten 2023 eller 2024.

Når det er ekstra mye mus er det også ekstra mye musepest, og det er spesielt i disse årene at musepest faktisk blir et problem. De andre årene er det stort sett bare noen håndfull personer i landet som får det, men det kan være en del som får det i løpet av et museår.

Les også:

Legg igjen en kommentar