Hvordan oppdage mus i hus

De fleste av oss er veldig redde for å få mus i boligen vår, for disse små gnagerne kan gjøre skikkelig stor skade på både inventar og selve byggkonstruksjonen om de får sjansen.

Det er ikke alltid like enkelt å være 100 % sikker på om man faktisk har fått mus i hus, eller om det bare er tilfeldig og innbilning. Det er jo ikke slik at man kommer til å fysiske se musene så ofte.

Heldigvis finnes det måter å vite med sikkerhet om du har mus i boligen eller ikke.

Det er fem måter å oppdage mus i boligen sin utenom å fysisk se dem:

  1. Muselyder. Mus lager ganske mye bråk, og spesielt om natten. Hvis du hører krafselyder eller skapelyder fra vegger eller tak på natten er det store sjanser for at det er mus.
  2. Museavføring. Mus driter mye, og museavføringen er ikke til å ta feil av. Om du finner 3 – 5 mm lange ekskrementer med en spiss ende og grå farge er det garantert mus. Husk at muselort kan gi deg musepest, så ta på hansker!
  3. Lukten av mus. Det er spesielt tisset til musa som lukter sterkt av ammoniakk, og kan oppleves som svært sterk på områder hvor de har tisset.
  4. Gnageskader på inventar. Mus gnager på alt mulig, fra sengetøy, møbler og treverk, til gardiner, byggemateriale og ledninger. Om det plutselig er små hull i ting er det et tydelig tegn på mus i boligen.
  5. Sett ut musefeller. Hvis du mistenker at du kan ha mus i boligen bør du kjøpe musefeller som du setter ut langs listene i huset. Om det ligger en død mus i en av disse har du mus i boligen, og må sette i gang jakten for å bli kvitt dem!
Mus

Derfor er det så farlig med mus i hus

Mus gnager på alt som kan gnages på i boliger, og aller farligst er det når de gnager på ledninger i det elektriske anlegget. Mus som har ødelagt ledninger er faktisk er relativt vanlig årsak til brann, så hvis du har hatt full museinvasjon i boligen din bør du ta en ekstra sjekk av el-anlegget ditt!

I tillegg kan de jo spre sykdom, og det er ikke bare musepest du kan få. Mus kan nemlig spre både salmonella og tarmbakterier til de som bor i huset. Det er sjeldent man dør av disse sykdommene, men man blir absolutt dårlig.

Les også:

Legg igjen en kommentar