Hvordan tørke klær utendørs på vinteren

På sommeren tørker veldig mange av oss klærne utendørs for å spare litt plass innendørs. Samtidig som man sparer plass ved å unngå å henge opp klesvasken inne, unngår man også at det blir høyere luftfuktighet i boligen, og på varme dager vil det dessuten gå mye raskere å tørke klærne utendørs enn om man tørker de inne.

Det er langt ifra like mange som tørker klærne utendørs på vinteren, men det er faktisk ikke noe problem å gjøre dette. Du trenger bare å følge litt med på været, så skal det faktisk få helt fint å tørke klærne dine utendørs på vinterhalvåret.

Når man skal tørke klær utendørs på vinteren må man gjøre det på en dag med lite luftfuktighet. Ikke heng klærne ut i snø, eller hvis du merker at det er veldig fuktig i lufta. Typisk er solfulle vinterdager veldig tørre, og da er det perfekte forhold for å henge opp en klesvask utendørs. Solrike og litt vindfulle dager er aller best.

Ved å henge ut klærne på solfylte dager på vinteren vil de tørke ganske raskt. Først vil klærne fryse, men når fuktigheten har fordampet fra klærne vil denne frosten forsvinne fra klærne igjen. Da er de bare kalde, og du kan ta de med inn for å varme dem litt opp før du bretter de vekk.

Om du skulle finne på å henge ut klærne på en dag med høy luftfuktighet kan du risikere at de egentlig aldri tørker helt. Dersom det er høy nok luftfuktighet vil nemlig ikke lufta klare å suge til seg fuktigheten fra klærne, og de blir bare hengende der uten å tørke.

Det tar lenger tid å tørke klær på vinteren

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men det tar lenger tid å tørke klærne utendørs på vinteren sammenlignet med sommeren. Dersom du tar klærne inn når de fortsatt er frosne er det rett og slett et tegn på at de ikke har stått til tørk lenge nok. Om du lar de stå ute noen timer lenger er det stor sjanse for at de tørker ordentlig, og frosten forsvinner.

Det er ofte lurt å henge ut klesvask til tørk utendørs tidlig på dagen på vinterhalvåret, og ta de inn igjen på kvelden. Dersom det er tørr luft ute på natten er det egentlig ingenting i veien med å ta klesvasken stå ute hele natten også.

Kan man tørke klær ute i minusgrader?

Det er fint mulig å tørke klærne ute selv når det er mange minusgrader. På dager hvor det er for eksempel -20 grader vil klærne faktisk tørke raskere enn når det er litt mildere, for på slike dager er typisk luftfuktigheten ekstremt lav. Så du trenger ikke å la deg skremme av at det er minusgrader utendørs når du skal tørke klærne.

Blir klærne ødelagt av å tørkes utendørs på vinteren?

I utgangspunktet skal alle klær fint tåle å tørke utendørs, for klær tåler jo fint å oppbevares kaldt. Dersom du har klær i spesielle stoff som ikke tåler kulde kan det være noe annet, men alle normale klær skal altså tåle det helt bra ned mot minus 25.

Hva er vitsen med å tørke klær utendørs på vinteren?

Det er mange gode grunner til å tørke klær utendørs på vinteren. Den beste er kanskje at du kan spare deg for litt plass innendørs ved at du slipper å ha et tørkestativ stående i boligen din. Dette betyr også at du slipper problemer med for høy luftfuktighet i boligen din, noe som ofte er en medvirkende årsak for at man får fuktproblemer i vinduskarmer og lignende.

Alternativt sparer du en del strøm på å kutte ut med bruk av tørketrommel for hver vask du tar. Tørketromler er nemlig ganske energikrevende, da de faktisk bruker veldig mye varmluft på å få klesvasken helt tørr.

Det er for øvrig ikke pollen i lufta på vinteren, så selv allergikere kan tørke klær utendørs når det er kaldt ute.

Les også:

Legg igjen en kommentar