Hvordan fjerne bållukt fra klær

Få ting er like koselig som å grille pølser på bålet, eller bare sitte samlet rundt bålpanna utenfor hytta en sen kveld. Det som derimot ikke er like koselig er når bållukta henger igjen i ulltøyet og ytterjakka i flere uker etterpå, og du føler at du aldri blir kvitt den sure bållukta fra klærne dine.

Det er heldigvis ikke så veldig vanskelig å bli kvitt bållukt fra klær, men det krever at du går inn for det. Om klærne bare henges opp i yttergangen uten noe mer om og men kan det være at det lukter bål i hele gangen neste morgen, og at lukta smitter over til andre klær.

Det første du må gjøre for å bli kvitt lukten av bål fra klær er å henge de til lufting. La alle klærne henge på et svalt og gjerne vindfullt sted, gjerne utendørs eller i en litt kjølig garasje eller lignende. Deretter tar du tøyet som skal vakes i vaskemaskinen på 40 grader sammen med flytende vaskepulver og en liten dæsj eddik.

Om du gjør dette vil lukta nesten alltid forsvinne fra alle klærne, og hvis den fortsatt henger igjen tar du en ny runde med luftig og vasking.

Venner sitter foran et bål

Slik lufter du vekk bållukta fra klærne

Å lufta ut bållukta er som regel den enkleste måten å bli kvitt lukta av bål på. Som nevnt ovenfor kan dette gjøres utendørs, og aller best er det på en litt vindfull og sval dag. Da kan lukta forsvinne i løpet av bare noen få timer.

Andre bruker garasjer eller kjellere for å fjerne lukta av bål fra klær. Det viktigste å tenke på er at klærne henges opp hver for seg, og ikke henger inntil hverandre.

Innendørs vil det ta litt lenger tid å få vekk all lukta av bål fra klærne, og det kan hende at de må henge der i 2 – 3 dager før du er kvitt all lukta.

Slik vasker du tøyet for å bli kvitt bållukt

Når tøyet er ferdig luftet ut kan det være at det henger igjen noe bållukt fra det, men det er heldigvis mer du kan gjøre. Hvis du ikke er kvitt all bållukten ennå kan du vaske klærne i en vanlig vaskemaskin.

I utgangspunktet brukes du vanlig program for å vaske klærne, noe som typisk betyr enten 40 grader eller 30 grader ullvask. Bruk gjerne et flytende vaskemiddel som Milo eller lignende.

I tillegg tar du et par spiseskjeer med eddik sammen med vaskepulveret. Eddik er knallgodt til å fjerne all slags lukt, og er et gammelt triks mange benytter seg av for å fjerne diverse lukter fra klær i vaskemaskina. Det fungerer også helt supert mot bållukt!

Hva skal man gjøre hvis ingenting fjerner bållukta?

Dersom du lufter og og vasker klærne uten å lykkes kan en siste løsning være å sende klærne til et renseri. Her vasker de klær via noe som heter ozonbehandling, og dette gjør klærne rene på en helt annen måte enn i vaskemaskinen hjemme. Denne behandlingen er også knallgod for å fjerne all type lukt, og kan som regel kvitte seg med bållukt enkelt!

Ikke vent for lenge!

Når man skal fjerne bållukt fra klærne er det fornuftig å være raskt ute. For jo lenger bållukta sitter i klærne, jo vanskeligere er det å lufte og og vaske vekk lukta igjen.

Det er derfor lurt å henge klærne til lufting allerede samme dagen som du har vært ute ved bålet. Om du er på tur over mange dager er det jo fornuftig å henge tingene til luftig på teltsnorer og lignende istedenfor å dytte de ned i ryggsekken med full bållukt på seg.

Les også:

Legg igjen en kommentar