Hvordan vaske treningstøy

Man bør alltid vaske treningstøy etter hver gang man har hatt en treningsøkt. Når man trener svetter man jo mye mer enn ellers, så det er viktig å vaske treningstøyet riktig for å unngå at det skal bli dårlig lukt fra klærne.

Om du vasker treningstøy sammen med vanlig tøy er det nemlig en grei sjanse for at det over tid vil lukte litt surt av klærne. De vil ikke lukte direkte svette, men samtidig merker man at det er en slags rar lukt på treningstøyet sitt. Heldigvis er det enkelt å både unngå og å bli kvitt.

For å unngå sur lukt fra treningstøy må du vaske treningsklærne på minst 60 grader. Det holder ikke med vanlig 40 graders vask. Ikke bruk tøymykner! Om du vasker det på vanlig 60 graders vask sammen med undertøy og håndklær vil det ikke komme vond lukt.

La treningsklærne henge til tørk etter bruk

Samtidig som du vasker treningstøyet riktig bør du også prøve å unngå sur lukt til å begynne med. Første bud er å enten henge opp de svette klærne etter bruk, eller legge de i vaskemaskinen og sette den på med det samme. Om svette klær blir liggende fuktige lenge er det god tid for bakterier og sopp til å vokse, og det er dette som over tid skaper den sure lukten fra treningsklærne

Ellers er det altså viktig å unngå å bruke tøymykner sammen med treningstøy. Tøymykner er nemlig en dårlig kombinasjon sammen med syntetiske klær, noe treningstøy stort sett er. Om du bruker tøymykner øker du sjansen for at det blir vond svettelukt betydelig.

Les også: Slik vasker du regntøy riktig.

Hvordan vaske treningstøy som ikke tåler 60 grader?

Paradoksalt nok er det mange treningsklær som ikke tåler å vaskes på 60 grader. Her må du nesten velge mellom å følge instruksjonene til produsenten om vask, eller bli kvitt den sura lukta fra treningsklærne.

Det er nemlig slik at klær med stertch som regel ikke tåler 60 grader spesielt godt. Så stretcheffekten på treningsklærne kan bli svekket dersom du vasker dem på 60 grader.

Noen velger å løse dette problemet med å vaske treningstøy på 40 grader en stund, men skifte over for å ta en 60 graders vask når det begynner å komme litt lukt fra tøyet. Dette er jo en grei løsning for mange, men det er jo selvsagt en risiko for at stretchen begynner å bli litt dårligere, selv med så lite som én vask på 60 grader innimellom.

Ikke la treningstøyet ligge for lenge i vaskemaskinen

En annen viktig aktør til sur lukt fra både treningstøy og alt annet tøy er at man lar deg ligge for lenge i vaskemaskinen etter trening. Faktisk bør man være flink med å ta ut klærne raskt etter at maskinen er ferdig. Aller helst bør du ta ut klærne innen det har gått én time!

Det er med andre ord ikke spesielt lurt å sette på en klesvask før du legger deg eller før du drar på jobb med mindre du har noen til å henge opp klærne for deg.

Les også:

Legg igjen en kommentar