Hvordan fjerne tiss fra klær, tøy og tekstiler

Alle med småbarn har garantert opplevd å få tisseflekker både på klærne til barna selv, for ikke å snakke om flekker på egne klær, i senga eller på annet tøy og tekstiler. Det er jo ikke spesielt godt med tisselukta, men hvordan skal man egentlig vaske tøy for å fjerne tiss fra det?

Helt vanlige klær som tåler en vask på 60 grader kan enkelt nok bare kastes i vaskemaskinen på et vanlig 60-gradersprogram. Dette er varmt nok til å fjerne både tisseflekker og tisselukt, gitt at tisset er relativt ferskt. Dersom tisset har trukket seg godt inn i tøyet og ligget en stund bør du legge det til bløt i en liten halvtime før du legger det i vaskemaskinen.

Som oftest fungerer dette helt fint for å fjerne både tisseflekker og tisselukt fra både klær, tøy og andre tekstiler, men om det fortsatt henger igjen litt lukt kan du prøve sammen prosedyren med litt eddik i lommen der man vanligvis bruker skyllemiddel. Dette er knallbra for å løse opp lukt, og vil i 99 % av alle tilfeller fjerne all tisselukt fra plagget!

Så som oftest vil det fungerer helt fint å ta en helt vanlig vask av klærne som har fått tiss på seg. Vi anbefaler å kjøre et program på 60 grader for å fjerne tiss, men i noen tilfeller kan man også bli kvitt det selv på 40 grader. Det er relativt lite bakterier i tiss, så sånn sett er det ikke noe helseskadelig om det ikke blir vasket på spesielt høy varme. Men høyere varme gjør det enklere å løse opp tisset for å vaske det vekk.

Hvordan fjerne tiss fra klær som ikke tåler 60 graders vask

Dersom du har fått tisseflekker på klær som ikke tåler å bli vasket på 60 grader må du frem med en bøtte for å ta håndvask. Her kan du bruke varmere vann enn i vaskemaskinen på klærne, fordi du ikke har like mye trykk på dem. Så ta en god og varm håndvask av klærne som har fått tiss på seg, så er det gode sjanser for at både tisselukt og tisseflekker forsvinner raskt.

Denne fremgangsmetoden gjelder også for tekstiler som er for store til å få plass i vaskemaskinen, som store håndklær, duker eller lignende.

Holder disse rådene for å fjerne kattetiss fra klær?

Kattetiss har jo en urin som er ekstremt mye mer potent enn lukten fra både hund og barn, men som regel holder disse tipsene for å vaske vekk selv kattetiss. Her er det helt nødvendig med eddik for å bli kvitt all lukten, så ha en halv kopp eddik i lommen hvor det skal være skyllemiddel på vaskemaskinen.

Dersom du vasker for hånd bør du også røre ut en kopp med eddik i vannet. Pass på at du bruker vanlig eddik som huden din tåler når du vasker, og ikke potent, konsentrert eddiksyre.

Så kort oppsummert; vask klærne på 60 grader med vanlig vaskepulver og en halv kopp eddik som skyllemiddel for å fjerne lukten av kattetiss på tekstiler.

Les også:

Legg igjen en kommentar