Hvordan resirkulere kaffekapsler

Dersom du har en kaffemaskin som lar deg trakte en kopp med kaffe med en kaffekapsel, så får du raskt et hav av brukte kaffekapsler liggende hjemme. Mange kaster disse kaffekapslene rett i restavfallet, men det bør man ikke gjøre. Både kaffegrut og aluminium som er brukt i kapslene bør nemlig gjenvinnes, og det er absolutt mulig å kildesortere og resirkulere kaffekapsler.

Det er dessverre ikke så enkelt å resirkulere kaffekapsler som det burde være. Det finnes et par resirkuleringsordninger hvor man kan sende tomme kaffekapsler i posten (som vi kommer tilbake til nedenfor), noen butikker med gjenvinningsstasjon for kaffekapsler, og et par avfallsmottak som har egne mottakere for brukte kaffekapsler, men det er ganske begrenset utvalg.

For å gjøre det begrensede utvalget av kildesorteringsmuligheter for kaffekapsler ennå litt vanskeligere, er det også slik at noen kaffekapselprodusenter har egne ordninger hvor de kun vil godta å resirkulere sine egne kaffekapsler, og ikke den til konkurrentene. Så ikke bare må du finne en egnet måte å resirkulere kaffekapslene dine på, men du må attpåtil finne en som passer for dine kaffekapsler.

Før vi går inn i detalj på hvordan du kildesortere kaffekapsler kan vi bare håpe at denne artikkelen må oppdateres om et par år fordi det har kommet bedre systemet på plass. For per 2021 er det ekstremt tungvint, noe som er veldig dumt ettersom kaffekapsler inneholde viktige metaller som absolutt bør resirkuleres og brukes om igjen.

Slik kan du resirkulere brukte kaffekapsler ved å sende dem i posten

Nespresso har laget et ganske enkelt system som lar deg resirkulere kaffekapsler ved å sende dem i posten. Dette gjør du ved å be om en gratis gjenvinningspose neste gang du kjøper kaffekapsler til kaffetrakteren din. Denne skal være tilgjengelig steder som selger kaffekapsler til Nespresso-maskiner.

I denne gjenvinningsposen er det plass omtrent 100 vanlige Nespresso-kapsler eller omtrent 50 Verduo-kapsler. Det er bare å fylle opp i posen, og lokke den igjen når den er full. Sørg for at posen er skikkelig lukket, og lever den til et postkontor. Der vil de ta den imot helt gratis, og den sendes tilbake til Nespresso for å gjenvinnes.

Du kan lese mer om Nespresso sin ordning for å gjenvinne kaffekapsler på nettsidene til Posten.

NESCAFÉ Dolce Gusto har også en lignende løsning hvor du kan sende brukte kaffekapsler i posten for å resirkulere dem. Her kan du bruke en helt vanlig pose som du fyller med brukte kaffekapsler, som du så legger i en ekse. Deretter må du printe ut en fraktlapp som lar deg sende pakken i posten uten at du må betale portoen selv. Sørg for at alt er tett, og legg pakken fra deg i nærmeste postpost eller på postkontoret.

Resirkuleringsordningen til NESCAFÉ Dolce Gusto går via en nettside som heter Terracycle. Så følg denne linken for å få mer informasjon om programmet, samt få tilgang til fraktlappene som lar deg sende pakken i posten.

Dessverre er det kun Nespresso og NESCAFÉ Dolce Gusto som har denne ordningen, så alle andre kaffekapselmerker må kildesorteres på en annen måte.

Slik resirkulerer du kaffekapsler i butikk

Det finnes noen få butikker som tar imot poser med brukte kaffekapsler for å gjenvinne dem for deg. Her er det ingen god liste tilgjengelig, så man må nesten ta kontakt med den butikken man pleier å kjøpe kaffekapsler i for å høre hva slags ordning de har for dette.

Resirkuler kaffekapsler ved å levere dem på et avfallsmottak

Det finnes noen få avfallsmottak i Norge som har fått opp egne mottaksstasjoner for kaffekapsler. Disse er da som små kontainere du kan kaste kapsler i på fysiske avfallsmottak / gjenvinningsstasjoner rundt om i landet. Det er ganske få slike mottak per 2021, men vi håper det blir mer vanlig å se slike noen år frem i tiden.

Kapslene til NESCAFÉ Dolce Gusto kan også leveres til fire egne avfallsmottak for kaffekapsler. Disse finner du ved å se på dette kartet.

Kaffekapsler fra TASSIMO og L’OR kan også leveres til en rekke ulike avfallsmottak som du kan se på dette kartet. Dette inkluderer også kaffekapsler av merkene Friele, Gevalia og Espresso House ettersom disse har TASSIMO som leverandør.

Hvis du ikke får levert kaffekapslene dine skal de i restavfallet

Det er jo ganske vanskelig å få levert inn kaffekapslene sine, spesielt dersom du ikke har et merke som du kan sende i posten. Om du rett og slett ikke finner det praktisk mulig å få levert kaffekapslene til resirkulering er den riktige måten å kvitte seg med dem på å kaste de i restavfallet.

Nespresso har en liten liste over butikker som du kan søke opp på nettsidene deres.

Derfor er det viktig å resirkulere kaffekapsler

Selve kaffegruten som ligger i kaffekapslene er jo kjekk å resirkulere, da denne kan brukes til kompost, biodrivstoff eller lignende. Det er likevel ikke kaffegruten som er det viktigste, men heller aluminiumen. Det er helt perfekt å lage kaffekapsler av aluminium, da dette er det beste metallet for å holde kaffen fersk inne i kapselen, men dessverre er det svært energikrevende å utvinne aluminium, og det er virkelig ikke bra for klimaet.

Heldigvis er aluminium 100 % fornybart. Det betyr at om du leverer inn en kaffekapsel til gjenvinning kan du få nok aluminium til å lage helt helt ny kaffekapsel uten at kvaliteten blir dårligere! Dette krever bare en brøkdel av energien det krever å utvinne ny aluminium, så her har man en ordentlig klimagevinst når man kildesorterer dem.

Les også:

Legg igjen en kommentar