Er det sikrere å betale med postoppkrav når man kjøper noe på Finn.no eller andre steder på internett?

Det er alltid litt skummelt å kjøpe noe privat på Finn.no eller andre lignende nettsider når man trenger at selgeren må sende varen i posten, da man aldri helt kan føle seg trygg mot å bli svindlet. Vi har tidligere tatt for oss gode råd for å unngå å bli svindlet på Finn.no, men i denne artikkelen skal vi se nærmere på fordelene og de eventuelle ulempene med å bruke postoppkrav for å betale en pakke når man kjøper noe privat på Finn.no, Facebook Marketplace eller lignende tjenester.

Hva er egentlig postoppkrav?

Postoppkrav er en betalingsmåte man kan velge når man sender pakker i posten. Det fungerer ved at sender betaler porto og et gebyr for postoppkravet, og deretter skriver de inn kontonummer og en sum på pakken. Når pakken kommer frem til mottaker må mottaker betale denne summen for å kunne hente pakken. Pengene betales direkte på terminalen på postkontoret eller i Post-i-butikk, og så overfører Posten pengene til senderen. Dersom mottager ikke betaler blir pakken med innhold sendt i retur til sender.

Poenget med denne typen betaling er at man sikrer seg mot at selgeren på Finn.no mottar pengene uten å sende en pakke i det hele tatt, ettersom man ikke betaler noe før pakken er fremme.

En annen fordel er at man slipper å bruke nettbank, Vipps eller lignende betalingsalternativer, slik at det er kjekt for de som er under 18 år gamle.

Merk at det er et nokså høyt gebyr på å bruke postoppkrav, og dette må senderen betale når de skal sende pakken. Mange selgere ønsker derfor ikke å bruke denne metoden i det hele tatt, i frykt for at de blir lurt. Dersom de sender en pakke og betaler for postoppkrav uten at kjøperen faktisk betaler for og henter pakken kommer den i retur, og de har mistet pengene det kostet å sende den. Så det er langt ifra alle selgere som gidder å ta den risikoen.

Før i tiden kunne man bruke postoppkrav på alle typer pakker, men nå om dagen godtar kun Posten at man har postoppkrav på Norgespakken. Prisen for å sende med postoppkrav avhenger av pakkens størrelse og vekt, og oppdateres hvert år. Vi skriver derfor ikke priser på nettsidene våres, men ber dere heller sjekke ut nettsidene til Posten om postoppkrav for oppdaterte og korrekte priser. Vi kan derimot si at det er snakk om flere hundre kroner for selv vanlige pakker under 10 kg.

Er det trygt å bruke postoppkrav?

Til tross for at det virker som et fint konsept er ikke postoppkrav spesielt mye tryggere enn å betale med bankoverføring eller Vipps. Det er nemlig ingenting som stopper selgeren fra å sende en pakke med grus, murstein, aviser eller lignende ting i posten! Posten tar ikke noe ansvar om dette skjer, så i prinsippet er det ikke noe vanskeligere å svindle folk på denne måten. Faktisk er det mange eksempler på personer som har betalt for å få en pakke i posten som så har vist seg å være full av noe helt verdiløst.

En fordel er derimot at pakken kommer på postkontoret, og ikke rett i postkassen din. Du kan nemlig be de ansatte på posten om å vitne når du åpner pakken, og om du blir svindlet har du i alle fall et vitne på at du ikke bare lyver om å ha blitt lurt (det kan fort bli ord mot ord i slike saker).

Så alt i alt er det egentlig ikke mye trygghet å hente ved å be om postoppkrav. Vi anbefaler derfor å bruke andre metoder for å unngå å bli svindlet, for postoppkrav hjelper ikke stort i det hele tatt.

Les også:

Legg igjen en kommentar