Guide: Alt du må vite om postoppkrav for pakker

Postoppkrav er en type post som brukes mye av personer som kjøper ting på internett. Selve konseptet med postoppkrav fungerer enkelt nok ved at du sender en pakke, skriver på summen mottakeren må betale for å få pakken, og får pengene rett på konto når mottakeren henter pakken.

Den som skal motta pakken må altså betale summen du oppgir på pakken før de får den levert fra Posten, så i praksis er det et slags alternativ til å overføre penger når man skal kjøpe og selge varer privat.

Det er derfor mange som bruker postoppkrav når de kjøper eller selger ting på steder som Finn.no eller Facebook Marketplace. For mange føles det som en slags ekstra trygghet, da man i alle fall vet at det er en pakke som venter på deg.

I Norge kan man som privatperson kjøpe postoppkrav på Norgespakker via Posten. Du kan sende pakker som postoppkrav ved å kjøpe en Norgespakke og betale et ekstra gebyr for postoppkrav.

Postnord tilbyr også postoppkrav, men kun for bedriftskunder.

Slik sender du en pakke med postoppkrav

For å sende en pakke med postoppkrav må du altså kjøpe en Norgespakke. Dette kan du gjøre nede på et postkontor eller post-i-butikk, men det er billigere om du gjør det på nettsidene til posten eller på appen deres.

På nettsidene fyller du inn hvor stor pakke du ønsker å sende, hvor mye den maks kan veie, og til slutt huker du av for at du ønsker å ha postoppkrav. Da må du også fylle ut feltet som heter «Beløp», og det er dette beløpet mottaker må betale for å få utlevert pakken. Du må også fylle inn kontonummeret ditt.

Så er det bare å reise til postkontoret, få printet ut fraktseddelen og legge innholdet i Norgespakken. Gi den til de ansatte på postkontoret, så sendes den av gårde.

For å gjøre hele prosessen på postkontoret tar du bare kontakt med en ansatt i post-i-butikk eller på postkontoret, kjøper en Norgespakke, ber om postoppkrav, og fyller ut følgelappen som trengs til postoppkrav. Her må du fylle inn ting som navn og kontonummer, beløpet mottaker skal betale og sånt.

Du som sender pakken må betale for både porto og gebyret for postoppkrav når du sender pakken, så hvis du ønsker at mottaker skal betale gebyret for postoppkrav må du avklare dette og bake det inn i prisen du skriver på postoppkravet.

Mottakeren som henter pakken betaler til Posten, så overfører de pengene til deg. Det betyr at mottakeren ikke har noen direkte overføring til deg, for de kan betale med kort, Vipps eller andre betalingstjenester som er tilgjengelig på postkontoret.

Gir det mer trygghet om du betaler med postoppkrav når du handler på internett?

Postoppkrav gir ikke noen magisk beskyttelse mot alle svindlere, men det vil absolutt være med på å gjøre risikoen for svindel lavere. Det er nemlig slik at når du betaler med postoppkrav får du en fysisk pakke. Denne kan jo inneholde småstein for alt du vet, men det er i alle fall en fordel kontra svindlere som ikke sender noe.

Tanken her er at svindlere ofte velger seg ofre som ikke gjør mye motstand. De ønsker typisk å gjøre det så enkelt som mulig, og mange svindlere tar seg derfor ikke bryet med det ekstra steget som kreves for å svindle med postoppkrav.

Du kan eventuelt også åpne pakken på postkontoret, for dersom du blir svindlet har du et vitne på postkontoret som så hva pakken inneholde. Da kan de kalles inn som vitner i saken hvis det går så langt, noe som selvsagt vil hjelpe deg om du blir svindlet.

Selv om dette vitnet kan hjelpe deg er det viktig å være klar over at Posten ikke tar noe ansvar for om pakkene inneholder feil innhold, selv om de er sendt med postoppkrav. Så du får ikke noe hjelp av Posten, men må ta saken selv med svindleren og eventuelt politiet.

Dessverre er det egentlig altfor enkelt å svindle noen, selv med postoppkrav. Du bør derfor ikke se på dette som en trygghet når du skal kjøpe noe av noen på internett. Bruk heller sunn fornuft og gjør god research på selgeren.

Husk også at selgere tar en risiko når de sender pakker med postoppkrav! Dersom selger betaler for både frakt og postoppkrav kan dette fort koste 200 – 300 kroner, og disse pengene er tapt dersom kjøper ikke faktisk henter pakken som avtalt.

Vanlige spørsmål og svar om postoppkrav

Nedenfor har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar om postoppkrav. Dersom du lurer på noe annet kan du stille spørsmålet i kommentarfeltet nedenfor.

Hvor mye koster postoppkrav?

Å sende en Norgespakke med postoppkrav som privatperson koster 76 kroner ekstra når du bestiller postoppkrav på internett eller via appen til Posten i 2021. Det er ekstra tillegg for å sende til Svalbard, ettersending, endring av adresse osv.

Hvem kan få betalt med postoppkrav?

Alle med et norske kontonummer kan sende pakker med postoppkrav og få betalt. Du kan ikke motta penger fra postoppkrav uten et kontonummer.

Kan man ha postoppkrav på brev?

Det er ikke mulig å sende brev med postoppkrav i Norge per 2021. Hos Posten er det minste du kan sende som postoppkrav en Norgespakke på under 10 kg.

Hva skjer dersom man ikke henter og betaler pakken?

Dersom mottakeren ikke henter pakken og betaler for den sendes pakken i retur til avsender. Da må avsender eventuelt sende den på nytt, men må da betale både ny frakt og gebyr for postoppkrav. I praksis har man da kastet bort 200 – 300 kroner på sendingen.

Hvordan får man utbetalt pengene fra postoppkrav?

Pengene man skal motta fra postoppkrav sendes til det kontonummeret du skriver inn når du sender pakken med postoppkravet.

Hvordan betaler man for å få utlevert en pakke med postoppkrav?

Man betaler for pakken på postkontoret eller i en post-i-butikk. Der kan man bruke vanlige bankkort i en kortterminal, Vipps eller eventuelt andre betalingsalternativer som Posten tilbyr. Du trenger ikke å overføre penger til en konto.

Kan man sende postoppkrav til utlandet?

Per 2021 er det ikke mulig å sende pakker med postoppkrav til adresser i utlandet.

Hva er maksgrensen for betaling med postoppkrav?

Maksgrensen du kan sette på postoppkrav er 99 999 kroner. Du må derfor velge alternative betalingsmåter om du skal selge eller kjøpe noe som koster over 100 000 kroner.

Kan man sende pakker med postoppkrav til Svalbard?

Det er mulig å sende pakker med postoppkrav til Svalbard, men som med alle pakker er det ekstra portoavgift for å sende pakker til Svalbard.

Hvilke aktører tilbyr postoppkrav?

Per 2021 er det kun Posten som tilbyr postoppkrav for privatpersoner. PostNord tilbyr postoppkrav for bedriftskunder som ønsker å ha dette som et betalingsalternativ i nettbutikker og lignende, men dette kan ikke brukes av privatpersoner per dags dato.

Hva slags ting kan sendes som postoppkrav?

I teorien kan alt som er lovlig å sende som pakke i posten også sendes som postoppkrav.

Kan sendinger med postoppkrav spores?

Alle pakker som sendes med postoppkrav er en type Norgespakke, og alle disse har sporing. Så du har alltid full kontroll over hvor pakken med postoppkrav befinner seg.

Hva kan man gjøre dersom mottaker ikke henter pakken med postoppkrav?

Det er dessverre ikke stort man kan gjøre dersom mottakeren ikke henter pakken og betaler for postoppkravet. Pakken sendes i retur, og avsender kan selvsagt hente den gratis, men man får ikke igjen pengene man har betalt for frakt eller gebyret for postoppkrav.

Les også:

2 kommentarer om “Guide: Alt du må vite om postoppkrav for pakker”

  1. når man kjøper en vare på postoppkrav når vil man evnt mota ett sporingsnummer. og hvilke post selskap benyttes når man på ordrebekreftelse kun får beskjed at varen er sendt på postoppkrav
    Dette gjelder vare sendt ifra butikk, ikke privatperson

    Svar

Legg igjen en kommentar