Hvordan frigjøre lagringsplass på iPhone

Det er altfor enkelt å bruke opp all den medfølgende lagringsplassen på iPhone, og de fleste modeller har ikke heller muligheten for at man kan øke lagringsplassen med å bruke en minnebrikke.

Det er få ting som er like kjipt som når man skal oppdatere iOS eller installere en app som å få beskjed om at det ikke er nok ledig lagringsplass! Vi har derfor samlet sammen noen gode tips for hvordan du kan rense litt opp i systemet for å få mer ledig lagringsplass på iPhonen din.

iPhone

Start med å få en oversikt over hvilke type filer som tar mye lagringsplass

Det første du bør begynne med er å få en oversikt over hvilke ting som faktisk bruker opp lagringsplassen din. Dette kan du heldigvis enkelt gjøre ved å gå til Innstillinger, Velge Generelt, og klikke på iPhone-lagring. Der får du en oversikt over hvor mye lagringsplass du har brukt, og en grov inndeling i «Media», «Apper,» «Meldinger», «E-post» og «Annet».

Ved å klikke på den får du mer detaljert info, og det er kjekt dersom du ser at «Media»-delen tar opp mye lagringsplass. Denne inkluderer nemlig filmer du har lastet ned fra Viaplay, spillelister fra Spotify, podcaster fra favorittpodcastappen din, eller lydbøker fra Storytel. Så her kan det være veldig mye rart, og greit å få en oversikt over hva som brukes plass. I tillegg inkluderer den alt av personlige bilder og videoklipp.

Få mer lagringsplass med å rydde i bilder og filmer

For veldig mange vil bilder og filmer ta en betydelig del av lagringsplassen på en iPhone. For selv om hvert bilde kun tar 3 – 4 MB med lagringsplass blir det fort mye når man tar 50 familiebilder på en utflukt, eller tar 30 selfies for å finne den som ble best.

Å ta en skikkelig opprydning i bilder er derfor en god idé. Du kan enten gå over de for å slette de bildene du ikke trenger å ta vare på, eller bare overføre alle bildene til en Mac, PC eller til skyen.

Det er enkelt å aktivere iCloud til å ta backup av alle bildene dine. Da lastes alle bildene fra iPhonen din over på iCloud-kontoen din, og du kan trygt slette de fra mobilen uten at de blir borte for alltid.

For å overføre bilder fra iPhone til en PC eller Mac trenger du bare å koble de sammen med Lightning-til-USB-kabelen, og kopiere bildene til en ny mappe på PC-en eller Macen. Da har du en komplett sikkerhetskopi, og kan igjen trygt slette bildene fra mobilen din.

Videoklipp tar for øvrig veldig mye lagringsplass, selv relativt korte klipp. Dersom du også er glad i å filme at hunden din gjør morsomme ting, at barna tuller, eller bare noe annet, så blir det fort hundrevis av megabyte i korte filmsnutter. Disse kan man overføre til Mac/PC eller iCloud på akkurat samme måte som bildene.

Kvitt deg med ubrukte apper for å få mer ledig lagringsplass

Bruker du egentlig alle appene du har på iPhonen din? De færreste av oss gjør faktisk det, og man kan spare ganske mye lagringsplass ved å være litt streng med seg selv og slette alle appene man ikke bruker.

Du sletter enkelt apper fra iPhonen din ved å holde fingeren over appen til en meny dukker opp, og så velger du «Slett app» fra menyen. Da forsvinner både app og brukerdata fra appen, og du får frigjort mye lagringsplass.

Hvor mye plass du kan frigjør avhenger åpenbart av hvor streng du er med deg selv når du sletter apper, men hver app pleier ofte å gi et sted mellom 100 og 400 MB med lagringsplass.

Kvitt deg med bufrede filer og appdata

Bufrede filer, appdata og brukerdata fra appene er personlig data som gjør at appene er raskere å bruke. Dette kan være at bilder fra Instagram eller Messenger lagres i en gitt periode slik at du kan se dem uten å være koblet til internett, eller at favorittspillet ditt har lagret alle preferansene du har når du spiller.

Disse dataene kan faktisk hope seg opp, og over tid kan disse ta flere gigabyte med lagringsplass når man teller sammen dataen fra alle appene.

Dessverre er det ingen enkel måte å slette bufrede filer og appdata på iPhone (i motsetning til på Android hvor du gjør dette enkelt), og den eneste måten å slette appdata på iPhone er ved å slette appen og laste den ned på nytt. Når appen lastes ned på nytt kommer den uten noen typer brukerdata, og da bruker den mye mindre plass enn når appen har vært brukt i årevis.

Les også:

Legg igjen en kommentar