Hvordan frigjøre lagringsplass på Android

Det er alltid like kjipt å skulle laste ned en app for å innse at man ikke har nok ledig lagringsplass til den. Så står du der og må forte deg å slette noe før du kan få lastet ned appen du skal bruke, noe som aldri er spesielt moro.

Den beste måten å unngå dette problemet på er ved å frigjøre lagringsplass på Android-telefonen din en gang du har fem minutter til overs. Ved å følge denne guiden kan du slette all unødvendig data slik at du få mer ledig lagringsplass som kan brukes når du skal ta bilder, filme, laste ned apper, eller gjøre andre ting som trenger ledig lagringsplass.

Android sin logo

Sjekk hvilke apper som bruker mye lagringsplass

Før du begynner med de konkrete rådene for å frigjøre lagringsplass på mobilen bør du ta en sjekk for å se hvilke apper som faktisk bruker mye lagringsplass. Det er ganske enkelt å ta en sjekk.

For å sjekke hvilke apper som bruker mye lagringsplass gjør du følgende:

  1. Gå til «Innstillinger».
  2. Velg «Lagring».
  3. Velg «Andre apper».

Der ser du alle appene som bruker mye lagringsplass, hvor den som tar mest lagringsplass er rangert øverst. Ved å klikke deg inn på selve appen kan du se hvordan den bruker lagringsplassen også.

Rydd opp i de gamle bildene dine for å frigjøre lagringsplass

De fleste av oss tenker kanskje ikke stort over hvor mye lagringsplass man faktisk bruker på bildene sine, men om du liker å ta bilder i full kvalitet tar gjerne hvert bilde over 5 MB med lagringsplass. Det er jo ikke all verdens for noen få bilder, men om du for eksempel tar 100 bilder om dagen hoper det seg ekstremt fort opp, og før du vet ordet av det har du flere hundre gigabyte med bilder.

Om du har mange gigabyte med bilder kan du rydde opp i dette ved å overføre bildene fra mobilen over til PC-en hvor du har mer lagringsplass. Noen foretrekker også å laste dem opp i skyen, men om du har tusenvis av bilder må du nok regne med å måtte betale en månedlig sum for å oppgradere skyabonnomentet ditt til et med mer lagringsplass en du får gratis, så da er jo det noe du må ta med i vurderingen.

Om du liker å filme bruker dette også enorme mengder med lagringsplass, og disse kan overføres til PC-er på samme måte som bilder for å frigjøre plass. Selv korte videosnutter på et par minutter kan bruke flere hundre megabyte med lagringsplass, så en del slike småsnutter vil over tid ta veldig mye plass.

Sjekk om Netflix, Spotify eller lignende apper har nedlastet innhold

Alle strømmetjenester som lar deg laste ned innhold har potensiale for å bruke veldig mye lagringsplass. Det er fort gjort å laste ned en hel sesong av en TV-serie på Spotify, se den, og helt glemme å slette den. Også Spotify kan faktisk ta opp mye lagringsplass dersom du laster ned mange podcaster eller spillelister med musikk.

Ta derfor en rask sjekk over hvilke slike tjenester som bruker mye lagringsplass. Dette kan også gjøres ved å gå til Innstillinger og velge Lagring. Der er det en fane som heter «Bilder og videoer» som inkluderer det meste av strømmetjenester, mens Spotify, Storytel og lignende havner under «Musikk og lyd».

For å frigjøre lagringsplassen kan du enkelt åpne appen det gjelder, finne frem det nedlastede innholdet, og huke av for at du vil ha det lagret på enheten din. Det er fort gjort, og kan frigjøre hundrevis av gigabyte på kort tid!

Kanskje finner du en gammel sesong av en TV-serie liggende lagret på Viaplay, eller tre-fire lydbøker på Storytel. Om du uansett er ferdig med å se eller høre dem er det jo ikke noe vits at de skal ta opp lagringsplassen din lenger.

Slett appdata for å få mer ledig lagringsplass

Fra Innstillinger kan du velge «Apper og varsler». Klikk deg inn på hver enkelt app der, og klikk på «Lagring og buffer«. Velg «Tøm lagrings» og «Tøm bufferen» for å slette appdataen for å få mer frigjort lagringsplass.

Dette er en litt tidskrevende prosess, men kan frigjøre ganske mye lagringsplass over tid. Hver app kan fort ha 100+ MB med data, og med et par hundre apper blir det veldig mye plass til slutt.

Appdata lagerer personlig informasjon i appene, som brukerinformasjon, bilder og innhold som mellomlagres for å lastes inn raskere, og slike ting. Et godt eksempel er alle bilder du mottar på Messenger; disse lagres som appdata slik at du kan se de bildene noen har sendt til deg uten å måtte være koblet til internett. Med mange apper blir det til slutt mye lagringsplass.

Når du sletter appdata kan du oppleve at det går litt tregere å bruke appen de første få gangene etter at du sletter appdataen, så dette er noe man må være klar over. Det er likevel slik at de færreste merker noen stor forskjell.

Kvitt deg med apper du ikke bruker lenger

Gamle apper du ikke lenger bruker er det ikke noe vits i å ha. Om du skulle ombestemme deg er det enkelt å laste dem ned på nytt, men i mellomtiden er det jo ikke noe vits i å la disse appene ta opp verdifull lagringsplass. Å slette apper er enkelt, så vær litt streng med deg selv og slett apper du faktisk ikke bruker lenger.

Ved å gå til «Innstillinger» -> «Lagring» og «Frigjør lagringsplass» får du dessuten en oversikt over apper du ikke har brukt på over fire uker. Her er det jo enkelt å vite hvilke apper som bør slettes for å frigjøre lagringsplass!

Ta en titt på nedlastede filer

Mappen med nedlastede filer har også en tendens til å bli stor, men veldig mange brukere glemmer helt at den eksisterer. Alt du laster ned i nettleseren din havner typisk her, og om du jevnlig åpner PDF-filer lagres de her, hvor de ligger «for alltid» uten at man nødvendigvis engang husker at de er der.

Det er mange som har mange gigabyte med innhold i nedlastede filer, så her kan man frigjøre mye lagringsplass ved å rydde litt. For å rydde i nedlastede filer åpner du «Files»-appen, klikker på «Bla gjennom» og velger «Nedlastinger».

Her er det bare å klikke på filene du vil slette, velge «Slett» fra menyen, så er de borte for alltid, og du har mer ledig lagringsplass igjen.

Les også:

Legg igjen en kommentar