Hvordan oppbevare einebær

De færreste av oss er flinke nok til å plukke med oss einebær når vi er på fjellet, men disse bærene (som egentlig er kongler) egner seg veldig godt i mange typer matretter.

Om du skal lage viltgryte er det helt nydelig med noen einebær til, men det passer også til veldig mange andre retter.

Einebær er ganske tørre bær, så de holder fint fint i kjøleskapet i en ukes tid uten noen form for konservering. Så du kan fint plukke einebær en liten stund før middagen skal serveres. Om du vil oppbevare einebær lenger enn en ukes tid må de tørkes, noe som er ganske enkelt.

Dersom du har plukket en grei mengde med einebær kan du gjerne tørke dem for å få de til å holde seg i flere år fremover. Da er det bare å legge tørkede einebær i gryta når du måtte ønske, så fungerer de nesten på samme måte som ferske bær, samtidig som du slipper å måtte ut i naturen for å lete etter bærene hver gang du skal lage mat med einebær i.

Einebær på busk

Slik tørker du einebær

Med tørkede einebær kan du ha einebær til enhver anledning året rundt, og det er flere måter å tørke einebær på:

  • Bruk av dehydrator. Dette lar deg legge bærene i en maskin, slå på en knapp, og lar de stå og gå helt til bærene er knusktørre. En dehydrator er den beste og tryggeste måten å tørke bær på, og kan kjøpes for rundt 500 kr hos Kjell & Co.
  • Legg bærene i stekeovnen. Sett stekeovnen på rundt 40 – 50 grader, og legg bærene jevnt ut over et stekebrett med stekepapir på. Der skal de steke i et sted mellom 4 og 6 timer, avhengig av hvor tørre bærene er i utgangspunktet.
  • La bærene tørke på et varmt sted. Om du har god tid kan du legge einebærene ut over et stekbrett på et varmt og lunt sted. For eksempel i nærheten av en ovn, ved varmtvannstanken, eller i nærheten av peisen. Stedet bør være både varmt og ha tørr luft. Her må de tørke i minst en ukes tid før de er klare.

Tørkede bær bør legges i en lufttett beholder som et slikt Norgesglass som du kan kjøpe hos Hyttefeber. Her kommer det ikke luft inn, og dersom du oppbevarer bærene på et sted uten direkte sollys kan de fint holde seg gode i et par års tid.

Hvordan plukke einebær

Du kan plukke einebær året rundt. Einer vokser i stort sett hele Norge, og er en vintergrønn plante. De fleste som skal plukke einebær liker å gå opp på fjellet, for her vokser einer mye lavere, og har stort sett tettere konsentrasjon av bær i plukekhøyde.

Når man skal plukke einebær merker man fort at det er to typer bær på busken; grønne og blå. Du skal kun plukke de blå einebærene, og bør helst velge de som er helt mørkeblå. De grønne og lyseblå er ikke modne ennå, og smaker ikke spesielt godt.

Så det er bare å ta med seg noen bokser, ta på seg turutstyret og komme seg opp på fjellet, så kan du både plukke og oppbevare einebær for flere år fremover.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company og Hyttefeber.

Les også:

Legg igjen en kommentar