Er det lov å selge multer man har plukket selv? Forklart

Multer er trolig det mest ettertraktede bæret vi har her i Norge, og kan oppnå svimlende høye kilopriser på butikken. Heldigvis vokser den i store deler av landet, men du må opp i fjellet i løpet av august for å kunne plukke dine egne multer.

I Friluftslovens § 5, bedre kjent som allemannsretten, er det nedfelt at man fritt har lov til å plukke og selge multer og andre bær som man vil, men med ett unntak. Det er nemlig ikke lov å plukke multer i Nordland, Troms og Finnmark med mindre man har lov fra grunneier. Her er det nemlig grunneieren som eier multene, og kan selv velge om de vil selge dem eller ikke.

Det er igjen et unntak fra også denne regelen, og så lenge du spiser bærene på stedet er det lov. Så du kan fint ta deg noen håndfuller med multer når du er ute på fjelltur i Nordland, Troms og Finnmark, men ikke ta med deg noe hjem.

I resten av Norge kan du plukke multer akkurat som du måtte ønske på utmark, akkurat som du kan med blåbær eller ville bringebær. Merk at man altså må være på utmark, og derfor ikke kan plukke multer fritt på områder hvor det for eksempel ligger en hytte rett ved siden av.

Les også: Kan man plukke blåbær som en del av allemannsretten?

Friluftslovens § 5 sier heller ikke noe om hva man må gjøre videre med bærene man plukker med seg. Det er med andre ord fritt frem for å plukke så mye multer man vil rundt om i landet (utenom Nordland, Troms og Finnmark) og selge det til enten butikker eller andre privatpersoner.

Du kan derfor gå opp på fjellet og plukke med deg mange kilo multer hjem, og selge dem på Finn.no, til den lokale butikken, eller gi dem bort til familiemedlemmer.

Om man er heldig kan man få en kilopris på over 200kr per kilo, så det kan være en del tusenlapper i å gå opp på fjellet og fylle hele sekken med multer. Det er selvsagt ikke alltid så enkelt å finne gode plasser hvor det vokser store mengder, men med litt leting og en del flaks kan alle finne gode steder. Se etter fuktige områder i nærheten av en myr eller fjellbekk, så er det stor risiko for at du i alle fall finner en del multer.

Les også: Slik oppbevarer du multer.

Multer

Hvorfor kan man ikke plukke multer i Nordland, Troms og Finnmark?

Som nevnt ovenfor kan man ikke plukke med seg multer hjem fra turer i Nordland, Troms eller Finnmark, og har kun lov til å spise dem på stedet. Grunnen til dette er at det er lovfestet at det er grunneier som eier multene i disse regionene, da disse kan være en betydelig kommersiell ressurs for dem.

Så om du ønsker å plukke multer for å selge i disse regionene må du først ta kontakt med grunneier for å spørre om lov, og eventuelt inngå en avtale på hvor mye du må betale for rettighetene til å plukke der. På området som er kjent som Finnmarkseiendommen er det staten som er grunneier, og der har alle lov til å plukke multer som de måtte ønske, akkurat som lenger sør i landet.

Les også:

Legg igjen en kommentar