Er det lov å selge blåbær man har plukket selv? Forklart

Når høsten har kommet og skogen er proppfull av blåbær er det fort gjort å fylle bøtta og ha blåbær liggende klar til enhver anledning hele vinteren. Allemannsretten gir deg rett og lov til å plukke så mye blåbær du bare måtte ønske, men hvordan er loven når det er snakk om å selge blåbærene man plukker?

Faktisk er det helt lovlig å plukke så mye blåbær man måtte ønske, og allemannsretten i friluftsloven som handler om høsting av bær har ingen krav til hva som skal skje med bærene etter at de har blitt høstet. Man kan derfor fint både plukke, gi bort, og til og med selge blåbærene man plukker, helt uten å spørre eller bry seg om hva grunneier synes om saken.

Så neste gang du er på tur i skogen kan du trygt kose deg med å plukke så mye blåbær du måtte ønske, og så lenge du ikke er til plage for andre (for eksempel ved å gå inn i hagen deres) og plukker «når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet» som loven sier kan du plukke så mye blåbær du vil.

Man kan plukke blåbær på både privat og offentlig grunn, så lenge området kan regnes som utmark. Dette er et krav for at friluftsloven skal tre i kraft. Det meste uteareal i skogen er utmark, men om det for eksempel er snakk om hyttetun eller områder nært beboelse kan det være innmark. Så vis varsomhet, og unngå å få altfor tett opp mot der folk bor, så kommer et til å gå helt fint.

Les også: Hvordan selge sopp man har plukket selv.

Hvordan selge blåbær

Når man har fylt opp bøttene med blåbærene må man jo hjem for å rense dem før man kan tenke på å selge dem. Deretter er det egentlig to måter å kvitte seg med blåbærene på; privat eller til en forhandler.

Om du vil kvitte deg med store mengder raskt kan du ta kontakt med lokale butikker og restauranter. Disse kan ofte være villige til å kjøpe inn bøttevis med lokalplukkede blåbær for en ålreit sum. Noen butikker kan selge unna enorme mengder med blåbær, så ikke vær forbauset om de spør om du kan ut og plukke mer.

Det andre alternativet er å selge blåbær privat. Det er mange med ryggproblemer eller andre helseutfordringer som er glade i blåbær, men som rett og slett ikke har mulighet til å plukke det selv. Det er faktisk en del som tar kontakt dersom du legger ut en annonse i lokalavisa, poster i Facebook-grupper eller legger det ut på Finn.no.

Les også:

Legg igjen en kommentar