Er det lov å selge sopp man har plukket selv?

På høsten er plukking av sopp en fin hobby som gir mulighet for å lage noen digge matretter, men om du noen gang har vært på butikken og se killoprisen for kantarell eller steinsopp har det kanskje fristet å plukke med seg litt ekstra for å selge selv. Men hvordan er egentlig reglene rundt det å plukke sopp i naturen for å selge til andre forbrukere eller direkte til en butikk? Det skal vi se litt nærmere på i denne artikkelen.

Her kan du plukke sopp helt fritt

Sanking av sopp reguleres allemannsretten i friluftsloven (§5), og denne sier i korte trekk at man kan plukke så mye sopp og bær som man bare måtte ønske uten å tenke stort over hvem som eier grunnen man plukker på. Kravet for at det skal være lov er kun at du plukker sopp i utmark, og det er jo her vi stort sett finner soppen uansett.

Man trenger ikke å verken informere eller spørre grunneier om å plukke sopp i skogen deres, men du må holde deg unna innmark og unngå å være til sjenanse for andre som ferdes og oppholder seg i skogen. Du må dessuten plukke på en bærekraftig måte slik at soppen kommer tilbake neste år, men med tanke på at nesten all biomassen til soppen finnes i mycelet er det liten risiko for at noen klarer å plukke for mye sopp selv i et lite område.

Les også: Slik tørker du kantarell i ovn.

Men kan man selge soppen man har plukket?

Loven sier ikke noe om at man kun kan plukke til eget bruk, så det er altså helt åpent for å plukke så mye du måtte ønske med intensjoner om å selge eller gi dem bort.

Det er med andre ord lov å ha kommersiell tilnærming til å plukke soppen i naturen, og det er ingen som har grunn til å blande seg inn i det.

Kan man plukke sopp i private hager og lignende?

Loven som gir deg rett til å høste sopp gjelder kun for utmark. Det betyr at man kun kan høste sopp og bær i områder som ikke er innmark. Det kan være litt vanskelig å vite nøyaktig hva som er innmark eller ikke, men hold deg godt unna gårdstun, hyttefelt og andre steder hvor folk bruker området til noe, så er du stort sett trygg.

Når det gjelder private hager er det ikke lov å plukke sopp der uten deres tillatelse. Din egen hage kan du selvsagt høste så mye sopp du måtte ønske i.

I forhold til parker så kan det være vanskelig å argumentere for at det er utmark, men det er generelt en sosial aksept for at det er fritt frem for å høste sopp i offentlige parker.

Du bør vite hva du driver med om du skal selge sopp!

Det er viktig å være klar over at man har et veldig stort ansvar når man skal selge sopp. Ikke bare risikerer du din egen helse, du risikerer også helsen til de du selger til. Det er derfor ekstremt viktig å være 100 % sikker på at du har plukket riktig sopp, og ikke har forvekslet den med en annen art.

Det finnes flere arter i norsk natur som faktisk har en giftighet som kan føre til at man dør når man spiser dem, så her er det bare å være på den sikre siden og alltid kaste sopp du ikke er trygg på. Vi anbefaler at du tar en soppsakkyndigkurs før du begynner å selge sopp, så er du i alle fall godt kvalifisert til å gjøre det.

Les også: Hvordan se om en morkel er spiselig.

Du kan være pålagt ekstra krav fra Mattilsynet om det er et stort omfang av soppselging

Dersom du plukker sopp i et veldig stort omfang slik at du ikke lenger regnes som en privatperson, men heller som en virksomhet, vil du måtte følge henvisninger og tiltak fra Mattilsynet i større grad. Da er det flere krav til merking, oppbevaring osv. av soppen du plukker. Om du kommer til det punktet kan du lese mer på nettsidene til Mattilsynet.

For deg som bare plukker litt ekstra kantarell som du selger etter å ha plukket til eget forbruk trenger du ikke å stresse stort over dette.

Les også:

Legg igjen en kommentar