Hvordan steke fersk kantarell

På høsten er det få ting som er like koselig som å gå på tur i skogen for å plukke kantarell og annen sopp, men når man kommer hjem fra turen må soppen renses før den kan brukes til matlaging.

Før man kan bruke kantarell i gryter og andre retter må man gjerne steke den først, men hvordan steker man egentlig kantarell?

Man steker kantarell i en stekepanne på middels varme. Legg soppen i pannen uten verken smør eller olje, og la soppen ligge i noen minutter. Da ser du at det renner ut vann fra soppen. Fortsett å stek på middels varme frem til alt vannet fordamper, og soppen stekes tørr igjen. Når kantarellen har blitt stekt tørr kan du eventuelt tilsette litt smør for å smørsteke dem, eller ta dem ut av pannen om du bare vil ha stekt kantarell.

Plukket kantarell - en type matsopp
Plukket kantarell – en type matsopp. Foto publisert med tillatelse.

Det er viktig å holde på lenge nok, og hvis soppen er vassen eller fuktig før du slutter å steke er den ikke ferdig. Den skal være helt tørr og fin.

Til sammen tar det vel et sted mellom 5 og 10 minutter å steke fersk kantarell, og det spørs litt på hvor mye kantarell det er i pannen.

Det er bedre å steke i flere omganger enn å ha flere lag med kantarell over hverandre i pannen, da de trenger å være i kontakt med stekepannen for å bli skikkelig stekt slik at de mister fuktigheten sin.

Du kan tørke kantarellen om du får for mye på en gang

Hvis du ender opp med store mengder kantarell etter en skogstur kan det være lurt å oppbevare den på en annen måte enn å steke den. Stekt kantarell har nemlig ikke verdens lengste oppbevaringstid.

Om du derimot velger å tørke kantarellen istedenfor kan man legge dem på Norgesglass eller andre lufttette beholdere for å få «evig» oppbevaringstid.

Les mer om hvordan man tørker kantarell her.

Tørket kantarell kan også stekes senere, men da må du bruke litt olje eller smør når du steker den, siden man også fjerner all fuktigheten fra kantarellen når man tørker den.

Les også:

Legg igjen en kommentar