Kan sopp puttes i fryseren? Forklart

Fersk sopp har relativt kort holdbarhet, så det kan være fristende å slenge dem i fryseren for å få dem til å holde seg lenger, men det det egentlig en god idé? Svaret spørs litt på hvilken sopp man har, og hvordan den er tilberedt.

Vanligvis bør man ikke ha fersk sopp rett i fryseren, men man må heller steke eller forvelle den før den fryses. Om du steker den må du ikke bruke smør eller noe fett, men kun steke soppen i dens egen fuktighet. Da kan den ligge i fryseren i rundt 3 måneders tid.

Kremler kan godt fryses, gitt at man gjør det riktig.

Nedenfor ser vi nærmere på hva man bør, og ikke bør gjøre når man skal fryse sopp. Ved å fryse soppen på riktig måte vil man kunne øke holdbarheten drastisk, så det er verdt å sette seg inn i hvordan dette faktisk foregår.

Les også: Hvordan oppbevare fersk sopp riktig.

Ikke ha fersk, rå sopp i fryseren

I utgangspunktet skal man ikke putte rå sopp i fryseren. Dette vil ødelegge de aller fleste soppene, og når den tas opp av fryseren igjen er den helt ødelagt. Dette gjelder altså de fleste typer sopp, inkludert så godt som alle vanlige sopper man får kjøpt i dagligvareforretninger.

Unntakene for denne regelen er ung steinsopp, fåresopp og kantareller.

Disse bør skjæres i nokså små terninger og legges i en egnet beholder i fryseren. Her bør man unngå plast, så velg heller en papirpose eller lignende. Denne typen frysing vil gi soppen en holdbarhet på omtrent 3 måneder før den blir dårlig.

Om man fryser fersk sopp rett i fryseren bør man aldri fryse soppen hel. Dette vil garantert ødelegge den, så kutt den i små biter først.

Les også: Hvilke matsopper er enklest å lære?

Stek soppen i egen kraft før den fryses

Den riktige måten å fryse sopp på er ved å steke den i egen kraft før den fryses. Dette gjør du ved å kutte soppen i biter og legge den i en stekepanne eller kjele på middels varme i omtrent 15 minutter.

Her vil du se at volumet til soppen synker betraktelig.

Etter et kvarter med steking kan du legge den til avkjøling før den kan legges i fryseren. Denne gangen kan den fint legges i en plastbeholder, og får en holdbarhet på opptil et år i fryseren. Merk at man skal fryse soppen sammen med vannet som siver ut når man steker den, så ikke sil vekk dette før du fryser den.

Kantarell egner seg godt for frysing.

Det er viktig å passe på at man ikke bruker noe smør eller annen type fett når man steker soppen, for fettet vil harske mye raskere enn soppen i fryseren, slik at hele miksen blir dårligere mye raskere.

Les også:

Legg igjen en kommentar