Hvordan finne kantarell

Kantarell, også kjent som skogens gull, er trolig en av de aller mest populære matsoppene vi har her i Norge. Ikke bare er den enkel å få synet av ute i skogen, den er også lett å kjenne igjen, og veldig enkel å skille fra andre sopp. Det er ikke mulig å ta feil av kantarell og en giftig sopp, så den egner seg ypperlig for nybegynnere. Og så må vi ikke glemme den utrolige smaken den har når den stekes eller brukes i supper og gryter!

Greit nok at kantarell er enkelt å skille fra andre sopp, for spørsmålet mange har er jo hvordan man faktisk finner den. Noen sopp vokser jo i skog, mens andre kun trives på gressplener. Så hvordan er det med kantarellen?

Les også: Hvordan tørke kantarell i ovn.

For å finne kantarell må man ut i skogen. Kantarell vokser nemlig kun i symbiose med trær, og kan danne denne symbiosen med både løv- og bartrær. Den kan derfor finnes i både løvskog, bartreskog og blandingsskog. Så kom deg ut i skogen uansett hva slags skog du har i nærheten, for det er mulig for kantarell å vokse der.

Men skogen er jo stor, og vi har fortsatt noen råd for å gjøre jakten enklere. Kantarell trives i både varme og skygge, og mange er glade i å lete etter dem i skyggefulle skoger. Et godt råd er å gå inn i furu- eller granskoger hvor det stort sett kun er mose. Her er hele bakken dekt av skygge på grunn av trærne, og få planter vokser her. Kantarellen derimot trives godt!

Grunnen til at denne typen skog er så fin for kantarell er at det er veldig enkelt å se den knallgule soppen selv fra lang avstand. Den står i sterk kontrast både mot den grønne mosen og den brune skogbunnen. En annen fordel er at kantarell ser ut til å trives i nitrogenfattige områder. Barskogene er nettopp dette, og en god indikator på dette er maurtuer. Så om du ser maurtuer er du kanskje i nærheten av skogens gull!

Ellers er bekker og vann ofte en indikator, da den gjerne trives i nærheten av dette. Den må derimot ikke ha det. Myr blir derimot for vått, så unngå disse.

Merk at man også fort kan finne kantarell i andre skogstyper, så ikke se deg blind på å lete i barskog. Det er egentlig mest fordi det er enkelt å lete i denne typen skog at de fleste velger der, for det kan være svært krevende å finne unge kantareller som vokser under blåbærlyng, i kratt og lignende.

Les også: Kan sopp fryses i fryseren? Forklart!

Når du først har funnet én kantarell er det som regel mange rett i nærheten. På grunn av symbiosen med trærne vokser de nemlig i store soppnettverk under bakken, og selve soppen du plukker er kun fruktlegemet. Så hvert soppnettverk vil danne mange fruktlegemer, gjerne innenfor noen få kvadratmeter.

Så hvis du først finner et par kantareller er det som regel vel verdt å finkjemme nærområdet etter flere.

Husk også at kantarellen vokser samme sted hvert eneste år, så om du først finner en god kantarellplass kan du komme tilbake år etter år for å plukke!

Et siste tips vi har er å gå langs stier som ikke brukes veldig ofte. Disse har en tendens til å være perfekte for kantarell, da stien ikke lar planter vokse der, slik at det er lett for kantarellene å ta opp plassen. Med litt flaks kan du finne kilovis av kantarell bokstavelig talt på stien!

Hvor i Norge finner man kantarell?

Kantarellen finnes i hele Norge. Så uansett om du bor på fjellet, langs kysten eller i byen, så er det trolig mulig å finne kantarell ved kun å ta en kort biltur.

Les også:

3 kommentarer om “Hvordan finne kantarell”

  1. Jeg har mine egne steder som jeg bruker år etter år. Over tid har det blitt nok steder til at jeg kan plukke mange kilo hver eneste høst uten å måtte finne nye steder.

    Svar
      • Hei, du må nesten inn i skogen for å lete 😉 Står mange gode tips i artikkelen. Men det kan være litt sent på året nå.

        Svar

Legg igjen en kommentar