Hvordan skille kantarell fra falske kantarell

Kantarell er av mange regnet som den aller beste matsoppen, og har ingen giftige forvekslingsarter. Den eneste arten man kan blande kantarell (Cantharellus cibarius) med er falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca), men om du følger triksene i denne artikkelen kommer du garantert ikke til å ta feil av dem.

Den beste måten å skille kantarell fra falsk kantarell er å se på undersiden. Kantarell er nemlig en ribbesopp hvor rillene under sopphatten kryper nedover stilken. Disse ribbene kan ikke skilles fra hatten! Falsk kantarell har derimot skiver hvor man enkelt kan skille skivene på sopphatten fra stilken.

Falsk kantarell er på ingen måte farlig å spise, så det er ikke et stort problem om du plukker feil. Den har derimot en kjip smak, og noen mener at så lite som én falsk kantarell i en gryte med kantarellsuppe kan ødelegge smaken på hele matretten!

Det er derfor best å lære seg å skille kantarell fra falsk kantarell først som sist, så slipper du disse problemene.

Les også: De enkleste matsoppene for nybegynnere forklart.

På bildet ovenfor viser vi en ekte kantarell. Fargen skal være blekgul, gul eller eggegul, i motsetning til falsk kantarell hvor fargen kan bli ganske sterk oransje. Farge er derimot ikke et godt tegn for å skille dem siden det kan være ganske store variasjoner.

Les også: Slik finner du kantarell i skogen.

På bildet ovenfor kan man tydelig se ribbene til den ekte kantarellen som strekker seg nedover sopphatten.

Overflaten på sopphatten er dessuten glatt hos ekte kantarell, men matt hos falsk kantarell.

Det kan virke litt vanskelig å skille dem ut ifra beskrivelsene du leser her, men når du har sett et par ekte eksemplarer lærer man fort å se forskjell på dem, og før du vet ordet av det kan du skille dem uten å engang plukke dem opp fra bakken.

Når du har lært deg å skille kantarell fra falsk kantarell er det bare å komme seg ut i skogen for å lete etter skogens gull. Kantarell vokser ofte på samme sted hvert år, så det er bare å begynne å finne seg gode kantarellområder først som sist.

Når du har plukket kantarellen bør du vurdere om du skal tørke kantarellen i en stekeovn for å ha den over tid, eller bare kose deg med kantarellsuppe samme kvelden.

Les også:

Legg igjen en kommentar