Hvordan skille steinsopp fra gallerørsopp

Steinsopp er en av de beste matsoppene vi har i skogen, og den er dessuten veldig enkel å lære seg. Det er ingen farlige forvekslingsarter du kan blande med, men det finnes en sopp som heter gallerørsopp som smaker vondt. Denne er ikke giftig, og ligner litt på steinsopp, så nybegynnere kan ofte blande disse to.

Det er heldigvis et par enkle triks du kan bruke for å skille mellom steinsopp og gallerørsopp med 100 % suksessrate, og det er overraskende enkelt.

For å skulle mellom steinsopp og gallerørsopp må du bare se på nettingmønsteret rett under sopphatten. Dette mønsteret er alltid hvitt på steinsoppen, men er mørkebrunt eller lillaaktig på gallerørsoppen. Se bildet nedenfor for å se forskjellene selv.

Nett på gallerørsopp og steinsopp
Nettene på steinsopp og gallerørsopp. Steinsopp med hvitt nett øverst, gallerørsopp med sort nett nederst. Foto: Forklarmeg.com.

Det betyr at hvis du finner soppen med hvit nettingmønster så er det en steinsopp, mens et mørkt nettingmønster betyr gallerørsopp. Det er som nevnt ikke farlig om du får i deg gallerørsopp, men den er superbitter, og vil ødelegge en hel middagsrett!

Jo eldre soppen er, jo tydeligere er fargen på mønsteret. Det kan derfor være litt vanskelig å se på svært unge sopper, men det er likevel som regel alltid mulig. Grunnen til at fargene er ulike har med sporene til soppen å gjøre; steinsopp har hvite soppsporer mens gallerørsopp har mørkebrune soppsporer.

Les også: Slik finner du steinsopp i naturen.

Likheter mellom steinsopp og gallerørsopp

Selv om mange mener at gallerørsopp og steinsopp ser helt ulike ut, er det en del likheter. Spesielt sopphatten kan være nesten kliss lik mellom disse to artene, så man må ofte plukke soppen for å se hvilken art det er.

Begge artene er rørsopp som vokser i omtrent samme områder. Steinsoppen får ofte en mye tykkere stilk enn gallerørsoppen, men det kan være vanskelig å oppdage på unge sopper.

En ung steinsopp
En ung steinsopp. Foto: Forklarmeg.com

Det er mulig å skille gallerørsopp fra steinsopp ved å smake på den

Det er mange som anbefaler å smake litt forsiktig på soppen med tungespissen for å kjenne forskjell. Grunnen til dette er at gallerørsopp er ekstremt bitter, og du merker forskjellen med det samme.

Her er det derimot et par ting å være obs på:

  • Noen smaker ikke gallerørsopp. Det er nemlig slik at du må ha TAS2R38-genet for å kunne smake bitterheten i gallerørsoppen. De fleste har det, men ikke alle. Så bruk kan smakstesten hvis du vet at du kan smake gallerørsopp.
  • Det kan potensielt være skadelig å smake på sopp. Er du helt sikker på at det er enten gallerørsopp eller steinsopp, og ikke noe annet?

Hvis du likevel ønsker å ta smakstesten gjør du det ved å ta tungespissen forsiktig inntil stilken på soppen, helst rett under sopphatten. Hvis det smaker bittert er det gallerørsopp, mens steinsoppen ikke skal ha noen tydelig smak i det hele tatt.

Les også:

Legg igjen en kommentar