Hvordan bli kvitt skabb mye billigere

Skabb er en utrolig plagsom sykdom som gir personer en intens kløe. Den må behandles for at man skal kunne bli kvitt den, og dersom en i husholdet har fått skabb bør man behandle hele familien samtidig.

Problemet med behandling av skabb er bare at det er sykt dyrt. Én person kan fort bruke 5 000 kroner på behandlingen, så for en familie på 2 voksne og 3 barn kan det være snakk om en utgift på 25 000 kroner. Og man får ikke refusjon på én eneste krone av dette!

Så skabb er ikke en billig infeksjon, men det er noen grep man kan gjøre for å gjøre prosessen litt billigere i alle fall.

Kjøp Nix 5 % billigere

Det første man gjør for å kjempe skabb er å bruke en krem med 5 % permetrin på hele kroppen. Dette skal alle i husstanden gjøre, og det går fort en del krem. I Norge er det vanligste valget av permetrin 5 % legemiddelet som heter Nix. Dette selges reseptfritt, men det er store prisforskjeller!

Data henter den 11.10.20 viser at Nix 5 % krem koster så mye som 474,90 kroner hos Vitus Apotek, 339 kroner hos Farmasiet og Apotek1, men kun 296 kroner hos ApotekHjem.

Merk at disse prisene selvsagt kan ha endret seg innen du leser denne artikkelen.

Disse pakkene er på 30g, så de varer ikke superlenge, og man må ha flere i løpet av en behandling. Derfor vil disse hundrelappen man sparer ved å bestille fra ApotekHjem istedenfor Vitus Apotek kunne gjøre ganske store forskjeller i løpet av behandlingen.

Kjøp Benzylbenzoat NAF 33 % billigere

Neste steg etter Nix 5 % er å bruke såkalt Benzylbenzoat NAF 33 %. Dette er et annet reseptfritt legemiddel som også fungerer mot skabb. Dette er et liniment, men fungerer på mye av samme måten som Nix; smør det over hele kroppen.

Benzylbenzoat NAF 33 % er betydelig dyrere enn Nix, og behandling av en voksen krever omtrent 150 ml av preperatet. Dessverre selges de i flasker på 100 ml, så du må ha en og en halv flaske per voksen person.

Det er også penger å spare på Benzylbenzoat NAF 33 %, og her er priser hentet fra 11.10.20:

Her er det altså ikke all verdens store prisforskjeller, i alle fall ikke fra butikkene som selger fra internett. Det kan godt være at det er dyrere i butikker, men ofte ligger prisen på «rundt 500 kroner» per flaske.

Når man trenger 1,5 flasker per voksne person tilsvarer dette altså omtrent 700 kroner per person. For en familie på fem med to voksne og to barn vil kostnaden typisk bli 2 900 kroner per behandling. Denne må gjenstas etter to uker, så en vanlig runde med Benzylbenzoat NAF 33 % koster en familie da 5 800 kroner per runde! Så da er det bare å håpe at man ikke må ta ennå en runde, og da en totalkostnad for familien som nå har bikket 11 600 kroner!

Vær flink til å smøre hele kroppen når du behandler deg for skabb

En av de største problemene med behandling av skabb er at man ikke smører hele kroppen når man først behandler seg. Dersom du først skal smøre deg med Nix eller Benzylbenzoat NAF 33 % er det viktig at alt tas, selv den minste flekk bak på ryggen, inne i navelen, og bak ørene. Alle steder utenom rundt øyne skal behandles. Etter omtrent 14 dager må man gjenta behandlingen én gang til – selv om du ikke klør. Dette er rett og slett for å være sikker på at du blir kvitt alle skabbmiddelen.

Problemet om man er slurvete er at noen få skabb kan overleve, men dette er mer enn nok til å få full infeksjon igjen! Så da blir det en ny runde med Nix 5 % for å prøve en runde til.

Dersom du ikke klarer å bli kvitt skabben med Nix 5 %, finnes det også andre legemidler

Dra til lege om du mistenker skabb

Selv om Nix er respetfritt bør du alltid kontakte lege dersom du mistenker at du har skabb. Det er fort gjort å blande sammen skabb med andre hudsykdommer, men leger kan skille dette enkelt. Så dra til legen for å høre hvilken behandling de anbefaler deg å ta.

De fleste må heldigvis ikke ut med 5 000 kroner per person

De man leser om i media som har bruke mange tusen kroner per familiemedlem er jo selvsagt uheldige, men de er ikke helt standarden. For med skabb er det noen som blir helt friske etter en runde med hudkrembehandling i to omganger, mens andre må prøve igjen og igjen og igjen før de til slutt får knekt skabbproblemet.

Det er selvsagt de personene som ikke helt klarer å bli kvitt skabben ved å behandle huden som ender opp med såpass enorme summer per person, og heldigvis vil mange av oss slippe unna med billigere summer.

Det er ikke helt sikkert hvorfor skabben er vanskeligere å bli kvitt hos noen enn hos andre, men det viktigste du gjør er jo selvsagt å smøre deg skikkelig godt inn. Smør inn alle i samme husstand, og vask alle klær, dyner, puter og lignende på minst 60 grader i vaskemaskinen, eller legg det i fryseren hvis det ikke tåler en såpass varm vask.

Denne artikkelen inneholder reklame for ApotekHjem og Farmasiet.

Les også:

Legg igjen en kommentar