Hvordan finne spissmorkel

Spissmorkel er en ettertraktet matsopp som dukker opp på våren. Den kan plukkes fra slutten av april og frem til omtrent halvveis i juni, og er derfor mye tidligere ute enn andre sopper som først begynner å dukke opp i midten av august.

Spissmorkel har også litt andre preferanser enn mange andre matsopper når det kommer til habitat. Den finnes nemlig ikke langt inne i verken blandingsskog eller barnålskog, men foretrekker heller litt mer unike typer habitat. Så hvor finner vi egentlig spissmorkel?

I Norge finner vi spissmorkel typisk tett opp på turstier hvor det er litt åpent, i hogstfelt, i hager og parker (gjerne ved siden av eller under hekker), og ikke minst i områder som har blitt dekket av bark eller sagflis på et tidspunkt (enten nå eller tidligere). Soppen ser ut til å elske å vokse i områder hvor det er en del sagflis eller flis av bark i jordsmonnet, så man kan ofte finne den i blomsterbed.

Dersom du bor i nærheten av et sagbruk er det gode sjanser for å finne den her, spesielt hvis de andre forholdene også ligger til rette for at den skal trives.

Les også: Hvordan se om en morkel er spiselig?

Om først finner en spissmorkel er det veldig gode sjanser for å finne flere. Funn av en sopp betyr nemlig at det er mykorrhiza i bakken, og da er det veldig stor sannsynlighet for at flere fruktlegemer (altså den delen av soppen vi faktisk plukker) vokser opp. Så vent 4-5 dager og kom tilbake til samme sted, så er det gode sjanser for å finne flere spissmorkler.

Les ogsåHvilke matsopp er enklest å lære?

Les ogsåSlik oppbevarer du fersk sopp riktig.

Det er viktig å være klar over at spissmorkel er en ganske sjelden sopp, så det er langt ifra alle som kommer til å finne den. Spissmorkel er også knallgod til å blende med underlaget ettersom den er både lysbrun og brun om hverandre, og den er nesten umulig å se på underlag som inneholder for eksempel barkflis.

Les også:

Legg igjen en kommentar