Hvordan se om en morkel er spiselig

Ekte morkler regnes som svært gode matsopp, og er høyt ettertraktet blant de som plukker sopp. I Norge har vi tre ekte morkler som alle kommer på våren, men på denne tiden dukker også sandmorkel opp. Sandmorkel er regnet som ikke-spiselig her i Norge, selv om mange land spiser den.

Det store spørsmålet er da hvordan man se om man kan spise en morkel eller ikke. Eller med andre ord, er det en spiselig morkel (ekte morkel) eller sandmorkel.

Når man skal plukke sopp er det absolutt ingen ting som kan erstatte en god soppbok, men det er heldigvis noen raske triks man også kan lære seg for å gjøre jobben enklere uten å slå opp hele tiden. En av disse triksene er hvordan man kan se om en morkel er spiselig eller ikke.

Les også: Hvilke matsopp er enklest å lære?

Det er mulig å skille sandmorkel fra de spiselige morklene fysisk før man plukker dem. Ekte morkler som kan plukkes på våren er typisk høyt og tynne, omtrent som på bildet ovenfor. Sandmorkel er derimot ofte veldig bakkenær, og er en større klynge med masse som ikke like tydelig har en stilk.

Det kan likevel være vanskelig å se forskjell på dem i felt, men heldigvis er det en veldig god og enkel måte å se forskjell på sandmorkel og spiselige morkler på.

Sandmorkel er nemlig fylt inni, mens spiselige morkler er hule på innsiden. Bruk derfor en soppkniv for å dele soppen i to midt på, så ser du raskt om den er hul eller ikke. Hule morkler er tygge å spise, mens de som har masse på innsiden er sandmorkler, og anbefales ikke å spise.

En sandmorkel som er åpnet. Her ser du at den ikke er hul, men isteden har ulike kammere.

Les også: Slik oppbevarer du fersk sopp riktig.

På bildet nedenfor kan du også se at flere av morklene der har tydelig hul stilk, noe som indikerer at det er spiselige morkler, og ikke sandmorkel.

Det er alt du trenger å vite for å se om en morkel er spiselig eller ikke, og dette trikset kan enkelt gjennomføres i felt. Da slipper du å fylle hele soppkurven med sandmorkler som du finner ut av at er uspiselige når du kommer hjem, og kan heller bruke plassen til annen god matsopp. God tur!

Les også:

Legg igjen en kommentar