Hvordan unngå fortollingsgebyr på eBay

De fleste som handler på eBay kjøper typisk småvarer til under hundrelappen per ting. Nå som reglene for MVA ble endret i 2020 betyr det at alle varer man kjøper på internett fra utlandet skal betale MVA fra første krone, ikke kun på varer som koster over 350 kroner slik det var tidligere.

Dette betyr videre at varer som blir importert inn i landet privat må betale både MVA på 25 % i tillegg til et fortollingsgebyr som ligger på hele 149kr! Dette er jo helt håpløst dersom man kjøper en vare til 20 kroner, for da betaler man veldig mye mer i fortollingsgebyr enn det man gjør for selve varen og MVA i seg selv.

Heldigvis er det mulig for nettsider å kreve inn MVA på vegne av myndighetene slik at du betaler 25 % ekstra i kassen, og slipper dette fortollingsgebyret.

Hvordan unngå fortollingsgebyret på eBay

Man vil jo selvsagt unngå dette fortollingsgebyret, og heldigvis er det en enkel måte å gjøre det på. eBay har nemlig åpnet for muligheten for nordmenn å betale inn 25 % MVA på produktet når man er i kassen. Så lenge du gjør det er merverdiavgiften i orden, og du trenger ikke å fortelle varen når den kommer inn i Norge. Det betyr videre at du heller ikke trenger å betale et fortollingsgebyr når pakken kommer, for dette er jo kun for å dekke innkreving av MVA.

Les også: Kan man kjøpe bamser og billige leker fra eBay til barn? Forklart.

Her er det viktig å passe på at momsen blir krevd inn når du betaler, for om du bestiller varen uten dette er det en risiko for at du må betale både MVA og fortollingsgebyr før du får hentet pakken. Det er et eget felt for dette (som heter VAT på engelsk) hvor du må passe på at det blir betalt inn 25 % MVA til norske myndigheter på kjøpet ditt.

Det er også eBay sentralt som styrer det, så hver enkelt selger trenger ikke å bekymre seg over dette i det hele tatt. Det betyr at man kan kjøpe fra hvilken som helst selger på eBay uten å stresse over om du får betalt inn moms for kjøpet.

Les også: Er det trygt å bestille solbriller på eBay? Forklart.

Så betal disse ekstra 25 % skattene når du kjøper varen din på eBay, så er det alt du trenger å betale. Unntaket er når du handler for over 3 000 kroner i samme sending, for da kommer det egne regler. Heldigvis er det aller fleste pakker fra eBay langt unner denne grensa, men det er jo lurt å være klar over.

Les også:

9 kommentarer om “Hvordan unngå fortollingsgebyr på eBay”

 1. Felt for vat hvor finner jeg det når jeg bestiller på eBay ?

  Mvh.
  Arild Foss.

  Svar
  • Hei.

   Det dukker opp når du skal gjennomgå bestillingen din rett før du betaler for varen.

   Svar
 2. Så jeg kan kjøpe en vare på eBay som koster 2700 kr inkl. frakt og VAT uten å måtte betale toll i tillegg?

  Svar
  • Hei, Synnøve.

   Denne artikkelen handler om å unngå fortollingsgebyr (kun gebyret), ikke selve tollen. Om det er toll på varen må du betale dette i henhold til avgiftssatsen som er satt på produktet du skal kjøpe.

   Mvh Nick fra Forklarmeg.com.

   Svar
 3. Hei Nick

  Hvordan kan en offisielt klage mot eBay? Det mener jeg på alvor.

  Begrunnelse:
  eBay er del av VOEC systemet og skal i henhold til VOEC samle MOMS/VAT for nasjonale myndighetene; her for kjære Norge.
  På samme møte, eBay skal ikke belaste kjøper med MOMS/VAT på de produktene definert som moms-fri.
  Sedler (collectable banknotes) og coins (mynter) er per toll.no definert som toll-fri og moms-fri produkter.

  Sak:
  Jeg har hatt flere bestillinger via eBay; men har opplevd tre ganger feil med belastet MOMS ved kjøp via eBay.
  I de to første saker med feil, fikk jeg tilbake betalt MOMS som jeg ble belastet i første omgang, etter stor klage kamp og mer en 2 måneder ventetid.
  Dessverre i den tredje saken, er det nå nesten 3 måneder med fram og tilbake kommunikasjon og klaging; at jeg har mistet alt av min tålmodighet.
  Det ser ut at eBay spiller utmatings spill, at kunde vil rett og slett gir opp.
  Det er kanskje akseptabelt i noen deler av Verden, men i Norge er det ikke.

  Kunde mening:
  I den tredje saken, jeg har bedt eBay får å rett faktura før den ble betalt. Rådet jeg fikk fra eBay var at jeg skulle betale faktura slik den er, og at feil belastet MOMS blir tilbakebetalt til meg par dager etter. Det her vart i begynnelse av Mai. I mellom tiden her jeg ble så positivt og løsnings orientert, og har rådet eBay hva og hvordan skulle de utbedre for å unngå slike feil situasjoner. Det som jeg har opplevd i min sak, er rett og slett ignoranse, høflig pakket bakk mange fine tome ord jeg fikk fra kunde senteret. Tilbakebetalt MOMS fikk jeg ikke enda.

  Det ser ut at VOEC systemet på eBay fungerer ikke riktig for moms-fri produkter; dermed mistenker jeg at det er flere kunder som sliter med dette.
  eBay sin mangel på vilje for å rette egne feil må dermed offisielt varsles i forbrukerrådet.

  På forhånd takk

  Svar
  • Hei.

   Dette høres ut som noe du må ta opp med Tolletaten som krever inn momsen. Går ut ifra at det er de som er ansvarlige for fakturene du får. Lykke til.

   Svar
 4. Må hver selger på ebay da la ebay skrive ut adresselappen eller pakke sendingen slik at voec nummeret kommer på pakken ? Hvordan skal tolla ellers vite om det er betalt moms på varen ?

  Svar

Legg igjen en kommentar