Bør man betale med norsk eller svenske kroner på harryhandel?

Når man reiser på harrytur rett over grensa mot Sverige for å handle får man alltid det samme spørsmålet når man skal betale. Da spør de i kassa nemlig om du vil betale i norske eller svenske kroner. Til tross for at begge heter kroner er det ulik kurs på de, og per november 2019 er 100 norske kroner verdt 105 svenske kroner. Det altså ikke all verdens forskjell, men man får likevel spørsmålet.

Men hvilken bør man velge når man betaler for tingene man handlet? Skal man velge norske kroner eller svenske kroner for å få det billigst mulig?

Svaret er egentlig enkelt. Du bør velge svenske kroner. Når du betaler med svenske kroner er det banken din som bestemmer kursen når du handler, men om du betaler med norske kroner er det butikken som får bestemme denne. Det er ikke så enorme forskjeller, men naturligvis setter butikken denne litt høyere enn det banken din gjør.

Det betyr at alle som velger å betale i norske kroner betaler litt ekstra, og disse pengene går rett i lomma til butikken. Det er sjelden snakk om mer enn noen få prosent ulikhet, men om du handler for et par tusenlapper kan det fort blir snakk om 40-50 kroner til sammen. Så det har en del å si til sammen.

Les også: Hvilke ting er best å kjøpe på harryhandel i Sverige?

Man bør derfor alltid velge å betale med svenske kroner når man er på grensehandel i Svinesund eller andre steder like over grensen i Sverige. Når man kommer litt lenger inn i landet slutter de helt å spørre om dette, da det naturligvis ikke er like mange norske kunder i disse butikkene.

Den samme regelen gjelder for øvrig overalt ellers i verden. Betal alltid i lokal valuta, så får du mest for pengene. Mange land som for eksempel Tyrkia lar deg betale med den lokale valutaen lira, men gir deg også muligheten til å betale med euro. Her taper man rett og slett en del penger på å velge euro, og gateselgere i Tyrkia har gjerne enda dårligere kurs enn butikker på Svinesund.

Les også:

Legg igjen en kommentar