Hva er debetrente? Forklart

Det er mange pussige ord og uttrykk innenfor økonomiverden, og en av disse man ofte møter på i nettbanken når man ser over lånene sine er ordet debetrente. Men hva betyr egentlig begrepet debetrente?

Debetrente er et begrep som brukes om pengene du betaler for å låne penger (som på boliglån eller forbrukslån). Ofte kaller man debetrente bare for rente, og det er motsetningen til kredittrente som er penger du får i rente for å ha penger i banken.

Teknisk sett fungerer debetrente ved at det er en rente som blir debitert, altså lagt til, på kontoen hvor du skylder penger. Da øker gjelden din til banken.

Debetrenten baseres på en prosent av hvor mye penger du låner av banken. På boliglån er det normalt at debetrenta er et sted mellom 1 og 4 %, mens den kan være så mye som 20 % på et forbrukslån.

Hva betyr det når det står debetrente i nettbanken med boliglånet?

Hvis du ser på boliglånet ditt i nettbanken og ser en fane som heter debetrente med en viss sum bak, er det snakk om hvor mange kroner du betaler i renta på boliglånet per avdrag.

Om det for eksempel står:

Avrdrag: 5 000 kr.

Debetrente: 2 000 kr.

Så betyr det at du får en regning på 7 000 kroner av banken for lånet hvert avdrag. Da blir 5 000 av disse brukt til å betale ned på lånet, mens de 2 000 er det du betaler banken i renter for lånet du har.

Les også:

Legg igjen en kommentar