Velge hyttelån eller boliglån til hytte? Forklart

Når man skal skaffe finansiering for å kjøpe seg hytte eller fritidsbolig har man i utgangspunktet to valg. Man kan enten finansiere den via et hyttelån, også noen steder kalt fritidslån, eller via et normalt boliglån. Det er fordeler og ulemper med begge delene, så vi skal se nærmere på hva du må tenke over når du velger typen lån for kjøpe hytte, slik at du kan velge det alternativet som passer best for deg.

Kort oppsummert er det best å finansiere hytten ved å bake inn lånet i et vanlig boliglån man allerede har på boligen sin dersom man kan det. Hvis ikke kan man ta et hyttelån istedenfor. Hyttelån er omtrent som boliglån hvor man har sikkerhet i hytten, men har tradisjonelt sett en del høyere renter enn boliglån. Man kan ikke ta boliglån på hytta uten å allerede ha et boliglån på en primærbolig.

Det er altså litt ulikt hva som passer best for folk.

Dersom du allerede har boliglån og en primærbolig vil det være desidert billigst for deg å ta hyttelånet som en del av boliglånet. Da stiller du både bolig og hytte som sikkerhet for lånet, så hvis du ikke betaler for lånet på hytta kan du risikere at banken også krever tvangssalg av boligen din for å dekke gjelden.

Fordelen med å ha boliglån på hytta hvor både hytte og bolig stiller som sikkerhet, er at renta blir betydelig lavere.

Hytte med hengekøye

Om du heller vil ha et vanlig hyttelån stiller man kun med hytta som sikkerhet for lånet. Da er den vanlige boligen din trygg selv om du ikke betjener hyttelånet ditt. Ulempen er høyere rente på lånet enn om du baker det inn i boliglånet ditt.

Om du har et boliglån anbefales det å finansiere inn hyttekjøpet i det vanlige boliglånet ditt, så lenge banken din godtar dette. Dette er løsningen flest velger, og den rimeligste.

Hytte

Hvor mye egenandel trenger man for å låne penger til hytte?

Hvis man skal ha et rent hyttelån er det vanlig at bankene opererer med at man må ha omtrent 25 % eller mer i egenandel. De offentlige kravene er kun på 15 %, men siden hytter ofte innebærer mer risiko enn vanlig bolig har 25 % egenandel blitt en slags standard i bransjen.

Om du derimot skal finansiere hytta ved å ta den på det vanlige boliglånet er det ikke engang sikkert at du trenger penger som egenandel. Om boligen din er verdt betydelig mer enn lånet kan det være at sikkerheten i boligen er nok til å fungere som egenandelen for lånet.

Les også:

Legg igjen en kommentar