Mikrohus som fritidsbolig forklart

Mikrohus er i vinden som aldri før, og flere og flere kjøper seg slike småhus hvor man har alt man trenger på toppen 30 kvm. De fleste som kjøper mikrohus kjøper dem som en vanlig bolig, men det er også mange som har fått opp øyne for at mikrohus kan være en billig måte å realisere hyttedrømmen på.

Men hvordan er det egentlig å ha et mikrohus som hytte, og er det egentlig mulig i det hele tatt?

Det er faktisk søknadsfritt å ha mikrohus som fritidsbolig, og så lenge du har et sted du kan plassere mikrohuset er det fritt frem for å kjøpe eller bygge et mikrohus som brukes som hytte. Mikrohus egner seg derfor perfekt som fritidsboliger, og alt du trenger er en avtale for å leie et sted den kan stå, med mindre du eier en tomt selv.

Mikrohus
Mikrohus. Foto publisert med tillatelse.

Hvis du har lyst til å oppfylle hyttedrømmen kan en mikrohytte være et godt alternativ. Det er mange som velger å bygge mikrohytter selv, og da kan prislappen være på alt mellom 150 000 til 500 000 kroner. Det er også mulig å kjøpe ferdige løsninger hvor man får en komplett mikrohytte for et sted mellom 700 000 og 950 000 kroner.

Hvem passer mikrohytte for?

Å bruke mikrohuset som fritidsbolig fungerer godt for mange, men det er en litt annerledes opplevelse sammenlignet med å ha en fullverdig hytte med flere soverom, kjøkken, stue og bad.

Generelt sett har mikrohytter kun ett soverom, og dette er gjerne i samme rom som både stue og kjøkken uten muligheter for å lokke døra skikkelig. Mikrohytter passer derfor best for enslige og par som liker å være litt tett på hverandre.

Man regner ikke med at mikrohytter passer veldig godt for barnefamilier, spesielt på dager hvor været gjør at man må være innendørs. Da blir det fort veldig trangt der.

Mikrohytte ved sjøen eller på fjellet?

Mikrohytter som lages for norske forhold tåler de kalde vintrene våre, og det er mulig å ha mikrohytter både ved sjøen så vel som på fjellet.

Nå er jo mikrohytter aller best for deg som liker å være mye utendørs, så det kan bli litt trangt å ha mikrohytte som vinterhytte på fjellet, men hvis du bare vil ha et lite, rolig sted for å slappe av kan det likevel fungere godt.

De aller fleste har derimot mikrohytter på varme og solrike steder, gjerne i nærheten av kysten. Her er det ofte høye hyttepriser, men med en mikrohytte kan man realisere drømmen mye billigere enn om man skulle kjøpt en fullverdig hytte.

Hvor kan man ha en mikrohytte stående?

Siden det er søknadsfrist å sette opp et mikrohus som fritidsbolig, kan man egentlig sette dem opp hvor som helst så lenge området er regulert til bolig eller fritidsbolig. Loven sidestiller mikrohytter med campingvogner.

Du må selvsagt ha lov fra grunneier til å stå der, og kan ikke bruke allemannsretten på samme måte som når du setter opp et midlertidig telt.

I praksis er det mange som setter opp mikrohytter ved å leie eller kjøpe en liten tomt i utkanten av tomten til noen. Nå skal det jo sies at tomteprisen i populære hytteområder kan være dyr, så hele prosessen totalt sett kan bli ganske dyrt selv om selve mikrohytta i seg selv er billig.

Det er også noen som har mikrohytte som fritidsbolig ved å plassere den på en campingplass. Dette er en løsning som fungerer godt for mange.

Mikrohus
Mikrohus. Foto publisert med tillatelse.

Husk at du ikke kan få hyttelån til mikrohytter

Det er viktig å være klar over at man ikke kan ta boliglån til fritidsbolig når man skal kjøpe et mikrohus som skal brukes som fritidsbolig. Grunnen er at mikrohus regnes som en type campingvogn i loven, og banker og andre låneaktører kan derfor ikke gi boliglån til dem. I praksis betyr det at bankene løser dette ved å tilby å gi caravanlån eller campingvognlån til de som skal kjøpe mikrohus, hvor mikrohuset brukes som sikkerhet for lånet.

Dette er likevel et dyrere lån med kortere nedbetalingstid enn når man har et tradisjonelt hyttelån. Les mer om lån til mikrohus her. Dette er ment for de som vil ha mikrohus som primærboligen sin, men er i praksis akkurat likt for de som vil ha mikrohus som fritidsbolig.

Les også:

Legg igjen en kommentar