Hvor mye koster et mikrohus? Forklart

Det er mange som drømmer om et lite mikrohus, enten fordi man kan flytte det slik at det står akkurat der man vil, fordi det er enkelt å forholde seg til et lite hjem, eller bare fordi det er mye billigere å komme inn på boligmarkedet med et mikrohus enn med vanlige hus eller leiligheter.

Selv om mikrohus er mye billigere enn å kjøpe et komplett hus, er det fortsatt en betydelig utgift. Men hvor mye koster det egentlig for et komplett mikrohus her i Norge?

Prisen på et mikrohus vil selvsagt avhenge av om du kjøper ferdige moduler eller bygger selv. Selvbygg av mikrohus kan koste alt mellom 200 000 og 500 000 kroner, mens ferdig løsninger gjerne koster et sted mellom 700 000 og 950 000 kroner. Brukte mikrohus selges for alt fra 200 000 til 1 000 000 kr. I tillegg kommer utgifter til å kjøpe tomt eller festeavtale.

Det er altså ganske stor variasjon, og det er mye penger å spare på å bygge det selv. Det er viktig å være klar over at denne prisen inkluderer selve mikrohuset, og ikke tomten eller et sted å ha den. Hvis man ønsker å koble mikrohuset mot strømnettet eller vann og avløp må man også regne med ekstrautgifter av størrelsen 200 – 300 000 kroner. De fleste velger derfor å ha mikrohusene sine uten disse tilkoblingene, og heller bruke solceller og eventuelt gass for å drive huset.

Mikrohus
Mikrohus. Foto publisert med tillatelse.

Billigere å bygge mikrohus selv

Hvis du har anledning til å bygge ditt eget mikrohus kan du slå to fluer i én smekk; du kan få mikrohuset akkurat som du måtte ønske samtidig som du sparer ganske mye penger.

Når man bygger sitt eget mikrohus kan man gjøre det akkurat så dyrt eller så billig som man vil, og det har faktisk vært flere eksempler på studenter og andre som har klart å bygge et fullt funksjonelt mikrohus for 150 000 – 250 000 kroner! Da kan man sitte igjen med et sted å bo uten å ta opp mye lån, og det er jo perfekt for alle som er i startfasen av livet og helst ikke vil bruke flere millioner på et sted å bo, og ha dyr gjeld hengende over seg.

Det er betydelig enklere å bygge et mikrohus enn et komplett, vanlig hus, men det krever likevel at man er litt handy av seg. Det er ikke prosjektet å kaste seg ut på hvis man er usikker på hvilken ende av hammeren som skal brukes, men om du liker å pusle på med oppussing og sånt kan det være et godt prosjekt.

Mikrohus
Mikrohus. Foto publisert med tillatelse.

Kjøpe brukt mikrohus?

Det er ikke verdens største bruktmarkedet for mikrohus helt ennå, og grunnen er gjerne at mikrohus er et nytt fenomen, og de som har bygd eller kjøpt mikrohus fortsatt bor i dem. Det er likevel noen som dukker opp til salgs, og prisen ligger på alt mellom 150 000 for et slitt og gammelt mikrohus til over en million for nokså nye og moderne mikrohus.

Det kan være mulig å spare penger og tid på å kjøpe et brukt mikrohus, men man har altså ikke det helt store utvalget. Så ta gjerne en titt på Finn.no for å se om du finner et som passer for deg og til en prislapp du liker, så kan det jo hende at du har flaks.

Hvor kan man ha mikrohuset stående?

Det er ikke bare fritt frem for å sette mikrohuset akkurat der du måtte ønske, og kort oppsummert er det omtrent samme regler for mikrohuset som for campingvogner.

Det betyr i praksis at man må eie eller leie et sted hvor den kan stå, men selve konstruksjonen er i utgangspunktet helt søknadsfri. Hvis man skal bo fast i mikrohuset må man ha tillatelse av kommunen til å bruke den som primærbolig. Man trenger ikke tillatelse av kommunen om mikrohuset brukes som fritidsbolig.

Det er mange som leier en plass til å ha mikrohuset fra grunneiere som eier steder i skogen eller lignende. Det er også en del som har mikrohus stående på campingplass, men gjerne da helst de som har mikrohus på hjul som kan flyttes rundt til andre plasser etter ønske.

Noen steder man kan ha mikrohuset stående er:

Det er ikke lov å ha mikrohuset stående i skogen uten tillatelse, slik det er med telt.

Kan man få lån til å bygge eller kjøpe mikrohus?

Per dags dato regnes mikrohus som en slags type campingvogn, så det er ikke mulig å ta boliglån for å bygge et mikrohus nå. Det finnes derimot banker og låneaktører som tilbyr caravanlån eller campingvognlån til de som skal bygge eller kjøpt mikrohus.

Ulempen med dette er at renten gjerne er litt høyere, og nedbetalingstiden kortere. Det betyr at du ikke får all verdens med lave lånekostnader selv om mikrohuset er nokså billig i seg selv. Fordelen er derimot at du blir ferdig med lånet raskere.

Les også:

Legg igjen en kommentar