Hvor lang tid tar det før antibiotika virker? Forklart

Antibiotika er på mange måter en vidundermedisin mot ulike typer bakterieinfeksjoner, og det finnes mange ulike typer antibiotika som brukes mot mange infeksjoner. Men hvor lang tid tar det egentlig fra man tar antibiotika til det begynner å virke mot infeksjonen?

I prinsippet begynner antibiotika å fungere allerede 2 – 3 timer etter at man tar den, men i virkeligheten merker man som pasient ikke store endringen før det har gått 1 -3 dager. Det er derimot viktig å være klar over at antibiotikaen gjør jobben sin selv om du ikke merker fremgangen før etter et par dager.

Bakterier

De aller fleste merker en endring i kroppen etter rundt 24 timer etter at de tok antibiotikaen, men det spørs litt på hvilken type infeksjon man har. For noen typer infeksjoner kan det altså ta 48 til 72 timer før man som pasient merker bedringen, selv om antibiotikaene har fungert og gjort jobben sin helt siden den kom inn i kroppen din.

Dersom du ikke merker noen som helst forskjell etter 3 – 4 dager kan det være et tegn på at bakteriene er immune mot den typen antibiotika som legen din ga deg. I disse tilfellene må du bare ta kontakt med legen din for å høre hva de mener om saken, så skriver de eventuelt ut en annen type antibiotika som kanskje fungerer bedre.

Med all antibiotika er det litt «prøv og feile»-mentalitet, siden man aldri vet nøyaktig hvilken antibiotika de ulike bakteriene du har i kroppen din er immune mot. Noen varianter av bakteriene er immune mot én antibiotika, men ikke mot andre, mens hos andre varianter av samme bakterier er det omvendt.

Derfor tar det tid før du merker at antibiotika fungerer

Hvorfor er det egentlig slik at antibiotika begynner å virke allerede etter noen få timer, men at du ikke merker noe før rundt 24 timer etter at du tok det? Grunnen har med hvordan antibiotika virker å gjøre.

Når man tar antibiotika fungerer det på 1 av to måter:

  1. Ved å drepe bakteriene som forårsaker infeksjonen din.
  2. Ved å hemme veksten av nye infeksjonsbakterier.

Den klarer ikke å drepe alle bakteriene med det samme, og bruker faktisk en god stund på å kverke alle sammen. Så da tar det litt tid før du faktisk merker en forskjell, selv om medisinen jobber for harde livet for å hjelpe deg.

I tilfellene hvor antibiotikaen hemmer vekst av nye bakterier vil det ta ennå lenger tid før den fungerer, og det er i disse tilfellene at man ikke alltid merker noe før etter 2 – 3 dager etter at man tar medisinen.

Her må man rett og slett vente på at bakteriecellene dør av seg selv. Dette tar som regel bare noen få dager, men siden de ikke klarer å reprodusere seg vil du gradvis bli friskere ettersom bakteriene dør av seg selv.

Sykt barn som er forkjøla

Antibiotika fungerer ikke mot virus

Dersom du har en virusinfeksjon hjelper det ikke med antibiotika, for antibiotika fungerer nemlig kun mot bakterier. Så med virusinfeksjoner vil aldri antibiotika fungere, uten unntak.

Les også:

Legg igjen en kommentar