Hvordan bli kvitt forkjølelse (På den enkle måten!)

Det er aldri moro å være forkjøla, spesielt i pandemien hvor man må holde seg i karantene dersom man har det minste symptomet på forkjølelse.

Da kan det være kjekt å gå inn for å bli kvitt forkjølelsen sin, men hvordan gjør man egentlig det?

Det er dessverre ingen legemidler som fungerer for å kvitte seg med forkjølelse raskere, og du må la kroppen selv bekjempe infeksjonen. Det du kan gjøre er å sørge for at du har det behagelig, har nok av alle vitaminene kroppen din trenger, og får mye hvile.

Forkjølelse går som regel over etter 5 til 7 dager etter at man har de første symptomene, men om du ikke får nok hvile, fryser mye, eller stresser mye kan det ta lenger tid. Grunnen til dette er at immunforsvaret vil jobbe dårligere eller tregere under dårlige forhold.

Et barn som er forkjøla

Legemidler for å gjøre forkjølelsen mindre ubehagelig

Det finnes dessuten legemidler som kan hjelpe med å dempe plagene fra forkjølelsen. Disse vil ikke egentlig hjelpe deg med å bli kvitt forkjølelsen, men det gjør det litt enklere å komme seg gjennom sykdomsforløpet.

Det er mange som bruker smertestillende for å redusere feber, smerte eller generelt ubehag. De mest brukte er Ibux og Paracet.

Om du er tett eller har rennende nese kan nesespray som Otrivin hjelpe deg med å få puste mer normalt igjen, og denne kjøper du reseptfritt på apoteket. Det finnes også andre alternative nesesprayer som Zymelin som noen foretrekker.

Hvis du har problemer med tørr eller sår hals kan sugetabletter som Zyx fungere godt, og har en lindrende effekt på halsen din slik at du får det mer behagelig. Det fungerer også med ting som Doc fra vanlige dagligvareforretninger.

Hostemedisin har ifølge helsemyndigheter liten eller ingen effekt, og fungerer best som placebo.

Alle disse tingene kan man kjøpe reseptfritt på apoteket når man er forkjølet, og vil trolig gjøre det litt mer behagelig. Da kan man kanskje få til å jobbe litt fra hjemmekontoret mens man er syk, eller i alle fall ha det litt bedre mens man ligger på sofaen og venter at sykdommen skal gå over.

Om disse legemidlene kan hjelpe deg med å få mer hvilke kan de også bidra til å gjøre forkjølelsen mer kortvarig. Det er spesielt hvis du sliter med å sove så mye som du burde at disse legemidlene blir viktige, for mye søvn er viktig når du er syk.

Spørsmål og svar om forkjølelse

Kan man bruke antibiotika for å bli kvitt forkjølelse?

Det hjelper ikke med antibiotika mot forkjølelse, siden antibiotika angriper bakterier, mens vanlig forkjølelse forårsakes av et virus.

Hvor lenge varer en typisk forkjølelse?

Vanligvis varer forkjølelse i 5 til 8 dager, men spesielt hosten kan henge i en stund lenger, og kan fort vare i opptil 3 ukers tid etter at man er kvitt alle de andre symptomene.

Hjelper solhatt mot forkjølelse?

Det er mange som sverger til å bruke ekstrakt fra urten solhatt når de er forkjøla, og dette har vært et populært kjerringråd i mange år. Det har derimot ingen dokumentert effekt, og studier har tvert imot vist at det ikke endrer verken selve sykdomsforløpet eller intensiteten på symptomene ved forkjølelse.

Hjelper hvitløk mot forkjølelse?

Hvitløk inneholder mange antioksidanter og vitaminer, og kan derfor være positivt for immunforsvaret når man er forkjølet.

Hjelper appelsinjuice mot forkjølelse?

Appelsinjuice inneholder mange antioksidanter og vitaminer, og kan derfor være positivt for immunforsvaret når man er forkjølet.

Denne artikkelen inneholder annonser for Farmasiet.

Les også:

Legg igjen en kommentar