Forskjell på migrene og hodepine forklart

Ved første øyekast kan hodepine og migrene virke som nesten samme greia, og selv om de begge fører til smerter i hodet er det to veldig forskjellige ting.

Hvis du føler at du ofte har hodepine, og lurer på om du har migrene, er det faktisk noen ting du kan følge med på for å finne ut av om du har hodepine eller migrene.

Om du har migrene er dette en sykdom som vil følge med deg gjennom livet, i motsetning til hodepine som kommer og går hos alle og enhver. Så hvis du finner ut at du har migrene kan du få påvist dette hos legen.

Men hvordan skiller man egentlig hodepine fra migrene? Det er faktisk ikke så vanskelig!

Man skiller migrene fra hodepine ved å bruke et enkelt spørreskjema. Svarer du ja på to eller tre av følgende spørsmål er det over 90 % sjanse for at du har migrene:

  1. Er du ømfintlig for lys når du har vondt i hodet?
  2. Føler du deg uvel eller er kvalm når du har vondt i hodet?
  3. Har smerten i hodet vært så ille at du ikke har kunnet dra på jobb eller skole?

Statistisk sett er det 93 % sjanse for at du har migrene hvis du svarte ja på to av spørsmålene, og hele 98 % sjanse for at du har migrene hvis du svarte ja på alle tre. Det er jo ikke 100 % sikkert, men det er en god måte for folk flest å finne ut av om de faktisk lider av migrene, eller om de bare har hodepine ofte.

Kvinne med migrene

Det er en myte om at man kan merke forskjell på migrene og hodepine ved å ta vanlige smertestillende medisiner som Paracet eller Ibux, men det er kun en myte. Disse vil nemlig fungere godt mot både hodepine og migrene, da de begge fungerer ved å redusere følelsen av smarte, og tar ikke hensyn til hva som forårsaker smerten.

Du kan utredes for migrene

Selv om du svarer ja på alle tre kan du ikke gi deg selv en diagnose, men om du svarte ja på to eller tre av spørsmålene betyr det at du må reise til legen for å utrede deg for migrene. Da kan legen hjelpe deg videre med behandling, for det finnes godkjente, reseptbelagte legemidler som fungerer veldig godt for veldig mange.

Det er også ting man kan gjøre for å bli kvitt migrene selv, som å legge seg i et stille, mørk og kjølig rom med en klut på pannen. Noen har svært god effekt av å bare kunne hvile for å få migrenen til å forsvinne, mens andre trenger migrenemedisin for å bli kvitt det.

Les også:

Legg igjen en kommentar